Powracam do Was po dłuższej przerwie z przepysznym,
puszystym musem z białej czekolady. Deser jest bardzo szybki i łatwy w
przygotowaniu, dlatego zachęcam Was, abyście go przygotowali :)
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi z czerwcowego
wydania „Moje Smaki Życia”.
Składniki na 8 porcji:
- 100 g białej czekolady
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- około 250 g truskawek (pokrojonych w grubsze plasterki)
- 2 – 4 łyżki alkoholu (dodawałam Amaretto, w oryginalnym przepisie jest Malibu)
- skórka z 1 cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej)
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka drobnego cukru
Sposób przygotowania:
- Pokrojone truskawki przełóż do miseczki i zalej je alkoholem
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz 100 ml śmietanki. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Odstaw do wystygnięcia
- Pozostałą śmietankę ubij z cukrem na sztywno
- Gdy czekolada wystygnie, dodaj do niej stopniowo ubitą śmietankę i delikatnie mieszaj
- Dno szklanek (lub innych naczyń, w którym przygotowujesz deser) wyłóż częścią truskawek, na nie nałóż masę czekoladowo – śmietankową, przekładając ją truskawkami
- Tak przygotowany deser włóż na kilka godzin do lodówki (minimum 3 – 4 godziny)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz