niedziela, 21 czerwca 2015

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z TRUSKAWKAMI

  Powracam do Was po dłuższej przerwie z przepysznym, puszystym musem z białej czekolady. Deser jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, dlatego zachęcam Was, abyście go przygotowali :)

Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi z czerwcowego wydania „Moje Smaki Życia”.

Składniki na 8 porcji:
  • 100 g białej czekolady
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • około 250 g truskawek (pokrojonych w grubsze plasterki)
  • 2 – 4 łyżki alkoholu (dodawałam Amaretto, w oryginalnym przepisie jest Malibu)
  • skórka z 1 cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka drobnego cukru
Sposób przygotowania:
  1. Pokrojone truskawki przełóż do miseczki i zalej je alkoholem
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz 100 ml śmietanki. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Odstaw do wystygnięcia
  3. Pozostałą śmietankę ubij z cukrem na sztywno
  4. Gdy czekolada wystygnie, dodaj do niej stopniowo ubitą śmietankę i delikatnie mieszaj
  5. Dno szklanek (lub innych naczyń, w którym przygotowujesz deser) wyłóż częścią truskawek, na nie nałóż masę czekoladowo – śmietankową, przekładając ją truskawkami
  6. Tak przygotowany deser włóż na kilka godzin do lodówki (minimum 3 – 4 godziny)
Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj