Brownies to ciasto, które zawsze wychodzi. Jest wilgotne,
aromatyczne i baaardzo czekoladowe. Tym razem dołożyłam truskawki, dzięki temu
klasyczne brownies zyskało nowy smak.
Polecam Wam serdecznie.
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Mała Cukierenka
Składniki:
- 300 g czekolady (użyłam 200 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej)
- 200 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 200 – 250 g truskawek (przekrojonych na pół)
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą i odstaw do wystygnięcia
- Ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wlej przestudzoną masę czekoladową i zmiksuj
- Przesiej do masy mąkę z proszkiem i mieszaj do połączenia się składników
- Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylej połowę masy, poukładaj na niej przekrojone na pół truskawki, a następnie zakryj je drugą połową ciasta
- Tak przygotowane brownies piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 35 minut
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz