poniedziałek, 29 czerwca 2015

BROWNIES Z TRUSKAWKAMI

  Brownies to ciasto, które zawsze wychodzi. Jest wilgotne, aromatyczne i baaardzo czekoladowe. Tym razem dołożyłam truskawki, dzięki temu klasyczne brownies zyskało nowy smak.  Polecam Wam serdecznie.

Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Mała Cukierenka

Składniki:
  • 300 g czekolady (użyłam 200 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 200 – 250 g truskawek (przekrojonych na pół)
Sposób przygotowania:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą i odstaw do wystygnięcia
  2. Ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wlej przestudzoną masę czekoladową i zmiksuj
  3. Przesiej do masy mąkę z proszkiem i mieszaj do połączenia się składników
  4. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylej połowę masy, poukładaj na niej przekrojone na pół truskawki, a następnie zakryj je drugą połową ciasta
  5. Tak przygotowane brownies piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez  około 35 minut
Udanych wypieków!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj