Tiramisù to chyba mój ulubiony włoski deser. Na Krzepkim Sercu jest już kilka wariacji, np.
z truskawkami, gruszkami i wanilią czy z lemon curd.. Dzisiaj chciałbym Wam
pokazać jego kolejną odsłonę, czyli z owocami lata – z truskawkami, malinami i
jagodami. Deser jest przepyszny, lekki i idealny na cieplejsze dni. Polecam Wam
serdecznie :)
Składniki
na około 10 porcji:
- 4 żółtka (jajka należy wcześniej umyć i sparzyć)
- niepełna szklanka cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki (użyłam 30%)
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- filiżanka mocno zaparzonej kawy
- 60 ml amaretto (lub kilka kropelek aromatu migdałowego)
- owoce: duża garść truskawek, jagód i malin (truskawki pokroiłam w kostkę, a maliny rozerwałam na mniejsze części)
- paczka podłużnych biszkoptów
Sposób
przygotowania:
- Zaparz kawę, gdy przestygnie dodaj amaretto (aromat migdałowy)
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na gładką, puszystą i prawie białą masę
- Partiami dodawaj mascarpone, stale miksując
- W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę z łyżką cukru waniliowego na sztywną pianę.
- Dodaj ją do mascarpone i delikatnie wymieszaj ze sobą obie masy
- Do tak przygotowanej masy wrzuć pokrojone truskawki, jagody i maliny – wymieszaj
- W kawie mocz biszkopty i układaj je w pucharkach lub w innym naczyniu, w którym chcesz przygotować deser
- Na warstwę biszkoptów wyłóż masę śmietankowo – mascarponową. Czynność możesz powtórzyć tworząc drugą, trzecią warstwę (u mnie były dwie warstwy)
- Gotowe tiramisù umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem deser możesz oprószyć kakao lub udekorować świeżymi owocami
Smacznego!
każdy deser z owocami lata smakuje wspaniale! super :)
OdpowiedzUsuńOj to prawda :)
UsuńPozdrawiam
To jeden z moich ulubionych deserów, uwielbiam wszelkie wariacje na jego temat :) Twoja kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jest nas więcej! :)
UsuńMam nadzieję, że wypróbujesz powyższą wariację :)