niedziela, 26 lipca 2015

MUFFINKI Z PORZECZKAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

  Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu muffinki. Połączenie słodyczy babeczek z kwaśnymi porzeczkami to duet idealny. Ponadto są mięciutkie i wilgotne idealne na podwieczorek. Polecam Wam serdecznie.

Składniki na 12 dużych babeczek:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 3 kropelki aromatu śmietankowego
  • 1,5 szklanki czerwonej porzeczki (wcześniej umytej i przebranej)
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki mielonych orzechów (u mnie laskowe)
Wszystkie składniki zagnieć aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Sposób przygotowania:
  1. Do pierwszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj
  2. Do drugiego naczynia wbij jajko i rozbełtaj je z solą i aromatem śmietankowym. Następnie wlej mleko, olej – wymieszaj
  3. Do mokrych składników wsyp suche (proponuję dodawać je stopniowo)  i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
  4. Wrzuć owoce i wymieszaj delikatnie
  5. Tak przygotowaną masą wypełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut
Udanych wypieków!




Letnie owoce

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Miło mi, ze bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :)
      Zachęcam do wypróbowania ponieważ są łatwe w przygotowaniu, ale co najważniejsze bardzo smaczne.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Drukuj