Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu muffinki.
Połączenie słodyczy babeczek z kwaśnymi porzeczkami to duet idealny. Ponadto są
mięciutkie i wilgotne idealne na podwieczorek. Polecam Wam serdecznie.
Składniki na 12 dużych babeczek:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- 3 kropelki aromatu śmietankowego
- 1,5 szklanki czerwonej porzeczki (wcześniej umytej i przebranej)
- szczypta soli
Kruszonka:
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- ½ szklanki mąki
- 3 łyżeczki mielonych orzechów (u mnie laskowe)
Wszystkie składniki zagnieć aż powstanie kruszonka
(grudki ciasta).
Sposób przygotowania:
- Do pierwszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj
- Do drugiego naczynia wbij jajko i rozbełtaj je z solą i aromatem śmietankowym. Następnie wlej mleko, olej – wymieszaj
- Do mokrych składników wsyp suche (proponuję dodawać je stopniowo) i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
- Wrzuć owoce i wymieszaj delikatnie
- Tak przygotowaną masą wypełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Posyp wcześniej przygotowaną kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 25 minut
Udanych wypieków!
Wygląda smakowicie :) Miło mi, ze bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIzzy
Take it Izzy
Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńMmm, wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńZachęcam do wypróbowania ponieważ są łatwe w przygotowaniu, ale co najważniejsze bardzo smaczne.
Pozdrawiam :)