Pomimo okrutnych upałów, moja ukochana Mama przygotowała
dla nas przepyszne bułeczki z owocami. Tym razem z wiśniami i jagodami
(jedliśmy także z truskawkami i również były pyszne). Bułeczki są proste i
szybkie w przygotowaniu. Gwarantuję Wam, że są o wiele lepsze niż te z
cukierni! Polecamy!
P.S. Z ciasta krucho – drożdżowego robimy również domowe hot –
dogi i „hamburgery” zmniejszając o połowę ilość cukru. W najbliższym czasie pojawi
się przepis na blogu J
Składniki na około 15 bułeczek:
- 2,5 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki śmietany lekko kwaśnej
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki soli
- ok 0,5 kg owoców: jagody, truskawki, wiśnie lub inne
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozmieszaj z 3 łyżkami śmietany i cukrem
- Dodaj mąkę, masło, sól i jajka. Szybko zagnieć ciasto. Następnie odstaw je na około 15 minut, aby wyrosło
- Oprósz blat/stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na około 1 cm grubości (podczas rozwałkowywania ciasto podsypuj mąką)
- Za pomocą dużej szklanki wykrawaj kółka, na środku połóż dowolne owoce (posyp je cynamonem i cukrem) i sklej jak „pączka”
- Piecz w nagrzanym do 180C piekarniku, przez około 15 minut (zostaw odstępy pomiędzy bułeczkami, gdyż będą one rosły)
- Gdy bułeczki przestygną posyp cukrem pudrem lub polukruj
Smacznego!
Pychotka ;-)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam! :)
UsuńZachęcam do wyprópowania bo są naprawdę bardzo smaczne :)
Są super pulchniutkie , mniam mniam :) pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
Usuń