Uwielbiam tarty! Poniższy przepis to pomysł mojego brata,
który zażyczył sobie na urodziny tartę cytrynową. Postanowiłam do kremu
cytrynowego, czyli lemon curd dodać
ser, dzięki czemu stała się lżejsza, mokra i co najważniejsza puszysta, a w smaku przypomina sernik. Ponadto, jest
stosunkowa prosta w przygotowaniu, ale naprawdę bardzo smaczna.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 170g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki zimnej wody
Na masę serową z lemon
curd:
- 3 jajka
- ½ porcji lemon curd
- 250 g śmietanki kremówki (użyłam 36%)
- 250 g serka homogenizowanego naturalnego
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Ze składników na kruche ciasto zagnieć szybko ciasto, a następnie włóż je do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło
- Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość 3 – 4 mm i wyłóż nim blaszkę do pieczenia (ponakłuwaj widelcem lub połóż obciążniki) i podpiecz je przez około 10 minut w temperaturze 180C. Odstaw do ostudzenia
- Żółtko oddziel od białek
- Do białek wsyp szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę
- W osobnej misce ubij kremówkę z połową cukru (1/4 szklanki)
- W kolejnej misce ubij żółtka z połową cukru (1/4 szklanki) na puszystą i prawie białą masę. Dołóż serek, lemon curd i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj kremówkę i za pomocą szpatułki (łyżki) bardzo delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj pianę z białek i ponownie wymieszaj delikatnie. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczony i wystudzony spód. Piecz przez około 35 – 40 minut w temperaturze 180C
Udanych i smacznych wypieków!
Też uwielbiam tę tartę, jest przepyszna;)
OdpowiedzUsuńOj tak, to prawda. Jest przepyszna :)
Usuń