Lemon curd to nic innego jak gęsty i bardzo
cytrynowy krem, który nadaje się do różnych deserów i wypieków. Można użyć go
do babeczek, ciasteczek, przełożenia tortu, naleśników, czy tak jak my
przełożyć nim suche wafle, które smakują obłędnie. Lemon
curd, wykonany wg poniższego przepisu, jest delikatny, kremowy, nie za
słodki i nie za kwaśny. Wychodzi idealny, dlatego polecam Wam serdecznie.
Składniki na około 250 ml
kremu:
- 100 g masła
- 3 jajka (rozbełtane)
- sok z 2 cytryn
- skórka z 3 cytryn (wcześniej wyszorowanych i sparzonych)
- 1 szklanka cukru
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z cukrem. Dodaj sok i skórkę z cytryny
- Gdy składniki połączą się ze sobą, powoli dodawaj rozbełtane jajka i energicznie mieszaj
- Krem podgrzewamy w kąpieli wodnej przez około 30 minut, cały czas mieszając (lemon curd musi zgęstnieć). Jeżeli powstaną grudki możesz go przetrzeć przez sitko
- Zgęstniały i przestudzony krem przelewamy do szczelnego słoiczka i wstawiamy go do lodówki (krem można przechowywać przez kilka dni w lodówce)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz