poniedziałek, 4 sierpnia 2014

LEMON CURD

  Lemon curd  to nic innego jak gęsty i bardzo cytrynowy krem, który nadaje się do różnych deserów i wypieków. Można użyć go do babeczek, ciasteczek, przełożenia tortu, naleśników, czy tak jak my przełożyć nim suche wafle, które smakują obłędnie.  Lemon curd, wykonany wg poniższego przepisu, jest delikatny, kremowy, nie za słodki i nie za kwaśny. Wychodzi idealny, dlatego polecam Wam serdecznie.

Składniki na około 250 ml kremu:
  • 100 g masła
  • 3 jajka (rozbełtane)
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 3 cytryn (wcześniej wyszorowanych i sparzonych)
  • 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło z cukrem. Dodaj sok i skórkę z cytryny
  2. Gdy składniki połączą się ze sobą, powoli dodawaj rozbełtane jajka i energicznie mieszaj
  3. Krem  podgrzewamy w kąpieli wodnej przez około 30 minut, cały czas mieszając (lemon curd musi zgęstnieć). Jeżeli powstaną grudki możesz go przetrzeć przez sitko
  4. Zgęstniały i przestudzony krem przelewamy do szczelnego słoiczka i wstawiamy go do lodówki (krem można przechowywać przez kilka dni w lodówce)
Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj