niedziela, 24 sierpnia 2014

ZUPA KREM Z CUKINII

  Pyszna, kremowa i pożywna zupa z cukinii podana z chrupiącymi grzankami. Dodatkowo - bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam Wam gorąco!
Przepis pochodzi od mojej Cioci.

Składniki:
  • 2 średnie cukinie 
  • 3 – 4 cebule
  • ½  główki czosnku (dałam 4 ząbki)
  • 3 kartofle
  • 1 duża marchewka
  • 750 ml bulionu (użyłam warzywnego)
  • 1 kostka rosołowa (użyłam wołowo – drobiowej)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
Grzanki:
  • kilka kromek angielki lub jedna mała bagietka
  • ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  Angielkę pokrój w kostkę i odstaw ją do obeschnięcia. Czosnek przeciśnij przez praskę, bazylię drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą. Mieszanką polej angielkę i piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru.

Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki pokrój w kostkę (nie musi być ona idealna)
  2. Następnie - po kolei - na dobrze rozgrzanej patelni zeszklij warzywa oprócz czosnku (na początku cukinie, potem cebule, kartofle, marchewkę). Przesmażone warzywa wrzucaj do garnka
  3. Dolej bulion, wsyp zioła prowansalskie, sól i pieprz. Gotuj , aż warzywa będę miękkie
  4. Gotową zupę zblenduj na gładką masę. Podawaj z grzankami
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj