Pyszna, kremowa i pożywna
zupa z cukinii podana z chrupiącymi grzankami. Dodatkowo - bardzo szybka w
przygotowaniu. Polecam Wam gorąco!
Przepis pochodzi od mojej
Cioci.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 3 – 4 cebule
- ½ główki czosnku (dałam 4 ząbki)
- 3 kartofle
- 1 duża marchewka
- 750 ml bulionu (użyłam warzywnego)
- 1 kostka rosołowa (użyłam wołowo – drobiowej)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- kilka kromek angielki lub jedna mała bagietka
- ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki pokrój w kostkę (nie musi być ona idealna)
- Następnie - po kolei - na dobrze rozgrzanej patelni zeszklij warzywa oprócz czosnku (na początku cukinie, potem cebule, kartofle, marchewkę). Przesmażone warzywa wrzucaj do garnka
- Dolej bulion, wsyp zioła prowansalskie, sól i pieprz. Gotuj , aż warzywa będę miękkie
- Gotową zupę zblenduj na gładką masę. Podawaj z grzankami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz