Pyszne ciasteczka z
czekoladą, orzechami, bananem i płatkami owsianymi. Polecam Wam serdecznie!
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Czekoladą utkane
Składniki na około
35 - 40 ciasteczek:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru (możesz użyć brązowego)
- 1 duże jajko
- ¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 duży dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki posiekanych orzechów (użyłam ziemnych, ale możesz użyć swoich ulubionych orzechów)
- 100 g posiekanej czekolady gorzkiej
- 50 g posiekanej czekolady mlecznej
- Do pierwszej miski przesiej mąkę, sodę i sól
- W drugiej, utrzyj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gdy masa będzie jednolita dodaj jajko i zmiksuj
- Następnie dorzuć rozgniecionego banana oraz suche składniki i wymieszaj
- Na końcu wsyp płatki owsiane, orzechy, czekolady i wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia się składników
- Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładaj uformowane z ciasta kuleczki, które delikatnie spłaszczaj dłonią (pamiętaj o zostawieniu odstępów między ciasteczkami)
- Tak przygotowane ciasteczka piecz w temperaturze 180 C przez 12 – 15 minut. Wystudź je na kratce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz