sobota, 30 sierpnia 2014

BANANOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

  Pyszne ciasteczka z czekoladą, orzechami, bananem i płatkami owsianymi. Polecam Wam serdecznie!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Czekoladą utkane

Składniki na około 35  - 40 ciasteczek:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 180 g masła
  • 1 szklanka cukru (możesz użyć brązowego)
  • 1 duże jajko
  • ¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duży dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki posiekanych orzechów (użyłam ziemnych, ale możesz użyć swoich ulubionych orzechów)
  • 100 g posiekanej czekolady gorzkiej
  • 50 g posiekanej  czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
  1. Do pierwszej miski przesiej mąkę, sodę i sól
  2. W drugiej, utrzyj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gdy masa będzie jednolita dodaj jajko i zmiksuj
  3. Następnie dorzuć rozgniecionego banana oraz suche składniki i wymieszaj
  4. Na końcu wsyp płatki owsiane, orzechy, czekolady i wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia się składników
  5. Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładaj  uformowane z ciasta kuleczki, które delikatnie spłaszczaj dłonią (pamiętaj o zostawieniu odstępów między ciasteczkami)
  6. Tak przygotowane ciasteczka piecz w temperaturze 180 C przez  12 – 15 minut. Wystudź je na kratce
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj