Brownie z malinami, obok czekoladowo - malinowych babeczek ,to mój słodki ulubieniec tego lata. Ciasto wychodzi obłędne! Niskie, ciężkie
i mocno czekoladowe. Polecam Wam bardzo gorąco!
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Poezja smaku
Składniki:
- 200 g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej)
- 175 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3 – 4 kropelki aromatu waniliowego
- ¾ szklanki cukru (możesz użyć białego lub brązowego)
- ¾ szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka malin + garść do posypania wierzchu
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladami i odstaw do przestudzenia
- Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj
- Jajka z solą, ekstraktem waniliowym i cukrem ubij na pusztą masę
- Do masy dodaj przesiane składniki, wystudzoną czekoladę i zmiksuj do ich połączenia się
- Wrzuć maliny i wymieszaj już łyżką
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką) wylej ciasto i na wierzchu poukładaj maliny. Ciasto piecz w temperaturze 180C przez 25 – 30 minut (powinno być wilgotne).
- Gotowe i przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Czekolada + maliny - to się zawsze sprawdza:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
UsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania :)
Usuń