wtorek, 2 września 2014

BROWNIE Z MALINAMI

  Brownie z malinami, obok czekoladowo - malinowych babeczek ,to mój słodki ulubieniec tego lata. Ciasto wychodzi obłędne! Niskie, ciężkie i mocno czekoladowe. Polecam Wam bardzo gorąco!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Poezja smaku

Składniki:
  • 200 g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej)
  • 175 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 – 4 kropelki aromatu waniliowego
  • ¾ szklanki cukru (możesz użyć białego lub brązowego)
  • ¾ szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka malin + garść do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladami i odstaw do przestudzenia
  2. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj
  3. Jajka z solą, ekstraktem waniliowym i cukrem ubij na pusztą masę
  4. Do masy dodaj przesiane składniki, wystudzoną czekoladę i zmiksuj do ich połączenia się
  5. Wrzuć maliny i wymieszaj już łyżką
  6. Na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką) wylej ciasto i na wierzchu poukładaj maliny. Ciasto piecz w temperaturze 180C przez 25 – 30 minut (powinno być wilgotne). 
  7. Gotowe i przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Udanych wypieków!




4 komentarze:

Drukuj