Panna cotta (wł.gotowana
śmietanka) to prosty, delikatny i
smaczny włoski deser, a cały jego urok tkwi w prostocie wykonania. Gorąco polecam!
Przepis pochodzi od przyjaciela
z Włoch.
Składniki na 4 porcje:
- 200 ml mleka 3,2%
- 400 g śmietanki 30%
- 1 laska wanilii
- 70 – 100 g cukru (dodaj go według własnego uznania)
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i odstaw ją aby napęczniała
- Do garnuszka z grubym dnem wlej mleko, kremówkę, dodaj cukier, ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, a śmietanka z mlekiem zacznie się gotować, garnek zdejmij z ognia i wyjmij laskę z wanilii
- Do garnka wrzuć żelatynę i wymieszaj do dokładnego połączenia się składników
- Tak przygotowaną masę rozlej do foremek i odstaw do ostudzenia
- Po ostudzenia foremki przykryj folią i włóż do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy deser możesz podawać z świeżymi owocami, sosem owocowym czy czekoladą
Wiedziałam , że ten deser jest dobry , ale on jest b a r dz o d o b r y :) , super delikatny , cudownie komponuje się z sosem malinowym - polecam wszystkim łasuchom
OdpowiedzUsuń