środa, 10 września 2014

WANILIOWA PANNA COTTA

  Panna cotta (wł.gotowana śmietanka) to prosty, delikatny  i smaczny włoski deser, a cały jego urok tkwi w prostocie wykonania. Gorąco polecam!
Przepis pochodzi od przyjaciela z Włoch.

Składniki na 4 porcje:
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 400 g śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 70 – 100 g cukru (dodaj go według własnego uznania)
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
Sposób przygotowania:
  1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i odstaw ją aby napęczniała
  2. Do garnuszka z grubym dnem wlej mleko, kremówkę, dodaj cukier, ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, a śmietanka z mlekiem zacznie się gotować, garnek zdejmij z ognia i wyjmij laskę z wanilii
  3. Do garnka wrzuć żelatynę i wymieszaj do dokładnego połączenia się składników
  4. Tak przygotowaną masę rozlej do foremek i odstaw do ostudzenia
  5. Po ostudzenia foremki przykryj folią  i włóż do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy deser możesz podawać z świeżymi owocami, sosem owocowym czy czekoladą
Rada: Aby łatwej wyjąć panna cottę z pojemniczka, włóż ją na kilkadziesiąt sekund do gorącej wody.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wiedziałam , że ten deser jest dobry , ale on jest b a r dz o d o b r y :) , super delikatny , cudownie komponuje się z sosem malinowym - polecam wszystkim łasuchom

    OdpowiedzUsuń

Drukuj