Wspaniałe placuszki! Ich
przygotowanie nie zajmie Wam dużo czas. Polecam gorąco!
Składniki:
- 2 -3 duże jabłka (użyłam 8 małych, działkowych jabłuszek)
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- ok. 1 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- szczypta soli
- ¾ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Jabłka obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj cynamon, cukier, sok z cytryny i wymieszaj
- W misce rozbełtaj jajka z solą, wlej mleko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj do momentu, w którym masa nie będzie miała grudek. Wrzuć jabłka i wymieszaj
- Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Gotowe posyp cukrem pudrem
placuszki idealne na jesienny podwieczorek ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń