Uwielbiam tiramisù.
Poniższy przepis to kolejna wariacja przepysznego, włoskiego deseru. Tym razem,
z dodatkiem karmelizowanych gruszek, wanilii i szczypty cynamonu. Na blogu
pojawił się już przepis na klasyczne tiramisu' i truskawkową wariację, ale to
jest chyba najlepsze. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki na 8 porcji:
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- filiżanka mocno zaparzonej kawy
- 60 ml likieru amaretto (zamiast alkoholu możesz użyć kilka kropelek aromatu migdałowego)
- 4 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru (+ 2 łyżki cukru pudru do śmietanki)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 30%)
- kakao do oprószenia
- 3 gruszki (obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę)
- większa szczypta cynamonu
- 2 łyżki wody
- 1 – 2 łyżki cukru (dodaj według własnego uznania)
- ziarenka z jednej laski wanilii
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, puszystą i prawie białą masę
- Partiami dodawaj mascarpone stale miksując
- W osobnej misce ubij śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno. Dodaj ją do mascarpone i delikatnie wymieszaj ze sobą obie masy
- Do przestudzonej kawy dolej alkohol (aromat migdałowy) i wymieszaj
- W naparze mocz biszkopty i układaj je w pucharkach lub w innym naczyniu, który wcześniej przygotowałeś
- Na warstwę biszkoptów wyłóż masę śmietankowo – mascarponową, a na nią karmelizowane gruszki (odsącz je od syropu, który powstał podczas karmelizacji). Oprósz kakao. Czynność możesz powtórzyć tworząc drugą, trzecią warstwę.
- Gotowe tiramisù umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, deser oprósz kakao
To połączenie smaków musi być przepyszne!:)
OdpowiedzUsuńMmm, to połączenie podoba mi się ogromnie :) Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
Usuń