niedziela, 7 września 2014

TIRAMISÙ Z GRUSZKAMI I WANILIĄ

  Uwielbiam tiramisù. Poniższy przepis to kolejna wariacja przepysznego, włoskiego deseru. Tym razem, z dodatkiem karmelizowanych gruszek, wanilii i szczypty cynamonu. Na blogu pojawił się już przepis na klasyczne tiramisu' i truskawkową wariację, ale to jest chyba najlepsze. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki na 8 porcji:
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • filiżanka mocno zaparzonej kawy
  • 60 ml likieru amaretto (zamiast alkoholu możesz użyć kilka kropelek aromatu migdałowego)
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru (+ 2 łyżki cukru pudru do śmietanki)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 30%)
  • kakao do oprószenia
 Karmelizowane gruszki:
  • 3 gruszki (obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę)
  • większa szczypta cynamonu
  • 2 łyżki wody
  • 1 – 2 łyżki cukru (dodaj według własnego uznania)
  • ziarenka z jednej laski wanilii  
W garnuszku z grubym dnem rozpuść cukier z wodą, następnie dodaj ziarenka z wanilii (laskę wanilii możesz umieścić w garnku, aby wydobyć jeszcze więcej aromatu), szczyptę cynamonu i pokrojone gruszki. Gotuj przez 3 – 4 minuty. Odstaw do przestygnięcia.

Sposób przygotowania:
  1. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, puszystą i prawie białą masę
  2. Partiami dodawaj mascarpone stale miksując
  3. W osobnej misce ubij śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno. Dodaj ją do mascarpone i delikatnie wymieszaj ze sobą obie masy
  4. Do przestudzonej kawy dolej alkohol (aromat migdałowy) i wymieszaj
  5. W naparze mocz biszkopty i układaj je w pucharkach lub w innym naczyniu, który wcześniej przygotowałeś
  6. Na warstwę biszkoptów wyłóż masę śmietankowo – mascarponową, a na nią karmelizowane gruszki (odsącz je od syropu, który powstał podczas karmelizacji). Oprósz kakao. Czynność możesz powtórzyć tworząc drugą, trzecią warstwę.
  7. Gotowe tiramisù umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, deser oprósz kakao
Smacznego!



Tiramisu na sto sposobów

3 komentarze:

Drukuj