piątek, 27 czerwca 2014

FRAGOMISÙ

  Fragomisù to moja wariacja na temat klasycznego tiramisù. Nazwa deseru jest kombinacją dwóch włoskich słów „fragole”, czyli truskawki i „tiramisù”. Według mnie, jest to idealny deser ponieważ jest lekki, a co najważniejsze bardzo smaczny. Polecam Wam serdecznie!

Składniki na około 10 porcji:
  • 4 żółtka
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 30%)
  • 2/3 szklanki cukru pudru (+ 2 łyżki do śmietanki)
  • 50 ml amaretto (możesz dodać kilka kropelek aromatu migdałowego)
  • ¾ szklanki mocno zaparzonej kawy
  • około 150 g podłużnych biszkoptów
  • około 100 g truskawek (pokrojonych w plasterki)
Sposób przygotowania:
  1. W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem na gładką i jednolitą masę (powinno Ci to zająć około 5 minut)
  2. Stale mieszając dodawaj serek mascarpone
  3. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru
  4. Połącz ze sobą obie masy (mieszaj bardzo delikatnie)
  5. Do zaparzonej i przestudzonej kawy dodaj amaretto i wymieszaj. W naparze mocz biszkopty i układaj je w pucharkach lub w innym naczyniu, który wcześniej przygotowałeś
  6. Na warstwę biszkoptów ułóż pokrojone w plasterki truskawki, a na nie masę śmietankowo – mascarponową. Czynność możesz powtórzyć, tworząc drugą, trzecią warstwę
  7. Gotowe fragomisù umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
  8. Przed podaniem, deser oprósz kakao
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj