Sezon na jagody uważam za
otwarty! Dziś pierwsza propozycja, czyli przepyszne placuszki. Są lekkie,
puszyste i bardzo smaczne. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Gorąco Wam
polecam!
Składniki na około 18
placuszków:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej produkcji)
- ½ szklanki śmietany
- ½ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka jagód
- Jajka rozbełtaj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym
- Dodaj mokre składniki i wymieszaj
- Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek
- Na końcu dodaj jagody i wymieszaj
- Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni około minuty z każdej strony
- Gotowe placuszki posyp cukrem pudrem
Przepysznie wyglądają! Ja bym takie mogła wcinać o każdej porze dnia ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam :)
Ja też! :)
UsuńPozdrawiam