czwartek, 17 lipca 2014

CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

  Idealne ciasto na lato! Smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. A połączenie kwaskowatych wiśni  ze słodką, kokosową kruszonką to strzał w dziesiątkę! Polecam Wam serdecznie.
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Mała Cukierenka

Składniki:

Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • Ok 400g wiśni
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (możesz użyć mąki pszennej)
Wierzch:
  • 50g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 50g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 1 duża łyżka domowego cukru waniliowego)
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodaj masło, jajko i wyrób ciasto. Jeżeli masa będzie za sucha to dodaj 1 łyżkę wody, jeśli za mokre to mąki. Ciasto włóż na około 30 minut do lodówki (czas przygotowywania wiśni i kokosowej kruszonki)
  2. W rondelku rozpuść masło, gdy się roztopi dodaj cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj
  3. 2/3 ciasta wyłóż na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Wydrylowane wiśnie obtocz w mące, a następnie ułóż je na cieście
  5. Wiśnie posyp kokosową kruszonką
  6. 1/3 ciasta rozkrusz w palcach i posyp nim wierzch ciasta
  7. Ciasto piecz w temperaturze 180C przez około 45 – 50 minut
Smacznego!



W wiśniowym sadzie 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj