Idealne ciasto na lato!
Smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. A połączenie kwaskowatych wiśni ze słodką, kokosową kruszonką to strzał w
dziesiątkę! Polecam Wam serdecznie.
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Mała Cukierenka
Składniki:
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- Ok 400g wiśni
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (możesz użyć mąki pszennej)
Wierzch:
- 50g wiórków kokosowych
- 5 łyżek cukru
- 50g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 1 duża łyżka domowego cukru waniliowego)
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodaj masło, jajko i wyrób ciasto. Jeżeli masa będzie za sucha to dodaj 1 łyżkę wody, jeśli za mokre to mąki. Ciasto włóż na około 30 minut do lodówki (czas przygotowywania wiśni i kokosowej kruszonki)
- W rondelku rozpuść masło, gdy się roztopi dodaj cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj
- 2/3 ciasta wyłóż na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
- Wydrylowane wiśnie obtocz w mące, a następnie ułóż je na cieście
- Wiśnie posyp kokosową kruszonką
- 1/3 ciasta rozkrusz w palcach i posyp nim wierzch ciasta
- Ciasto piecz w temperaturze 180C przez około 45 – 50 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz