środa, 23 lipca 2014

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z WIŚNIAMI

  Sezon na wiśnie w pełni, dlatego postanowiłam nieco zmodyfikować przepis Nigelli Lawson, który już jest na moim blogu. Muffinki wyszły przepyszne. Wilgotne, mocno czekoladowe i ten zapach wiśniówki … gorąco Wam polecam!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Food Network

Składniki na około 14 dużych muffinek:
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady + ¼ szklanki (użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej)
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wiśniówki (opcjonalnie, jeżeli nie zdecydujesz się na dodanie alkoholu do muffinek, to dolej 50 ml więcej mleka)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • około 1 szklanki wydrylowanych wiśni
Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj szczyptę soli, cukier puder oraz czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj
  2. W drugiej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki
  3. Do suchych składników dodaj mokre i dobrze wymieszaj
  4. Papilotki do muffinek wypełnij do połowy ich wysokości, połóż 1 lub 2 wiśnie i wyłóż na nie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Wierzch posyp czekoladą
  5. Muffinki piecz w temperaturze 180C przez około 20 minut. Gdy przestygną, posyp cukrem pudrem
Udanych wypieków!



W wiśniowym sadzie 2014

2 komentarze:

  1. Zrobiłam wersję z malinami!
    Pyyyyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje! :)
      Jeżeli masz zdjęcie to możesz nam wysłać i opublikujemy je na naszym fanpage'u :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Drukuj