Przepyszne babeczki z
jagodami. Są lekkie, puszyste i bardzo jagodowe.
Długo zachowują świeżość. Z podanego przepisu otrzymamy 12 sporych
babeczek, które znikają w mgnieniu oka.
Polecam Wam serdecznie.
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Dolci Ricette
Składniki:
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego (śmietany, kefiru)
- 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1 ¾ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 300 g jagód
- Rozbełtaj jajka z solą oraz aromatem waniliowym. Następnie dodaj roztopione i przestudzone masło, jogurt i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy
- W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj jagody i wymieszaj
- Do masy jajecznej, stopniowo, dodawaj suche składniki. Wymieszaj do uzyskania masy bez grudek
- Tak przygotowaną masą napełnij papilotki do 2/3 ich wysokości. Piecz w temperaturze 180C (pamiętaj, aby wcześniej nagrzać piekarnik) przez 15 – 20 minut lub do suchego patyczka
Udanych wypieków! J
Wyglądają znakomicie! Muffinki to świetny sposób na wykorzystanie jagód :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Zgadzam się w 100%! Dziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)