czwartek, 10 lipca 2014

BABECZKI Z JAGODAMI

  Przepyszne babeczki z jagodami. Są lekkie, puszyste i  bardzo jagodowe. Długo zachowują świeżość. Z podanego przepisu otrzymamy 12 sporych babeczek,  które znikają w mgnieniu oka. Polecam Wam serdecznie.
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Dolci Ricette

Składniki:
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego (śmietany, kefiru)
  • 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 g jagód
Sposób przygotowania:
  • Rozbełtaj jajka z solą oraz aromatem waniliowym. Następnie dodaj roztopione i przestudzone masło, jogurt i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy
  • W osobnej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj jagody i wymieszaj
  • Do masy jajecznej, stopniowo, dodawaj suche składniki. Wymieszaj do uzyskania masy bez grudek
  • Tak przygotowaną masą napełnij papilotki do 2/3 ich wysokości. Piecz w temperaturze 180C (pamiętaj, aby wcześniej nagrzać piekarnik) przez 15 – 20 minut lub do suchego patyczka

Udanych wypieków! J




Słodkie jagodowe lato

2 komentarze:

  1. Wyglądają znakomicie! Muffinki to świetny sposób na wykorzystanie jagód :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się w 100%! Dziękuję bardzo.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj