piątek, 25 lipca 2014

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

  Przepyszne kruche ciasteczka z czekoladą! Długą zachowują świeżość, a co najważniejsze są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Gorąco Wam polecam!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi z programu Pyszne 25

Składniki:
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • około 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę
  2. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj
  3. Dodaj jajko, szczyptę soli, sok i skórkę z cytryny i mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
  4. Z tak przygotowanego ciasto formuj kuleczki, które lekko spłaszcz. Na każdym ciasteczku ułóż kilka groszków czekoladowych lub posiekaną czekoladę i wyłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C (pamiętaj, aby wcześniej nagrzać piekarnik) przez około 10 minut
Udanych wypieków!



4 komentarze:

Drukuj