Przepyszne kruche
ciasteczka z czekoladą! Długą zachowują świeżość, a co najważniejsze są bardzo
łatwe i szybkie w przygotowaniu. Gorąco Wam polecam!
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi z programu Pyszne 25
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- około 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę
- Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj
- Dodaj jajko, szczyptę soli, sok i skórkę z cytryny i mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
- Z tak przygotowanego ciasto formuj kuleczki, które lekko spłaszcz. Na każdym ciasteczku ułóż kilka groszków czekoladowych lub posiekaną czekoladę i wyłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180C (pamiętaj, aby wcześniej nagrzać piekarnik) przez około 10 minut
Ale cudownie wyglądają! Uwielbiam kruche ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńPozdrawiam
Urocze wyszły! :) Idealne do kawki
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńPozdrawiam