Poniższy przepis jest
idealny! Ciasto jest smaczne, wilgotne , bardzo szybkie i łatwe w
przygotowaniu. Możemy użyć dowolnych owoców – wiśni, malin, truskawek, jagód – dlatego
zachęcam Was abyście je wypróbowali.
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka cukru (jeżeli używasz słodkich owoców, dodaj go mniej)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sezonowe owoce (użyłam świeżych, wydrylowanych wiśni)
- szczypta soli
- Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem na puszystą i gładką masę
- Następnie dodaj śmietanę, olej i wymieszaj
- Wsyp suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli) i zmiksuj do uzyskania masy bez grudek
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą lub mąką) wyłóż masę, a na niej ułóż wiśnie. Ciasto piecz w temperaturze 180C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka
Na jaką blachę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńBlacha ma wymiary 22x22 cm.
OdpowiedzUsuń