środa, 30 lipca 2014

DOMOWA GALARETKA PORZECZKOWA

  Wyszła przepyszna! Lekko kwaśna, a zarazem słodka. Idealna na podwieczorek dla najmłodszych i nie tylko. Serdecznie Wam polecam! J

Składniki na 4 porcje:
  • 2 czubate szklanki czerwonej porzeczki
  • 8 łyżek cukru (jeśli wolisz aby Twoja galaretka była słodsza, dodaj więcej cukru)
  • 300 ml wody
  • Sok z jednej cytryny
  • 6 – 8 płaskich łyżeczek żelatyny
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Do garnuszka z grubym dnem wsyp porzeczki, cukier,  cynamon, dolej wodę, sok i  zagotuj
  2. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut
  3. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i odstaw do napęcznienia
  4. Kompot przelej przez sitko. Do garnka ponownie wlej sok i rozpuść w nim żelatynę
  5. Do naczyń (szklaneczki lub małe słoiczki) wsyp kilka porzeczek i zalej je galaretką, gdy przestygnie włóż ją na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować bitą śmietaną
Smacznego!



Porzeczkowo mi 2014

2 komentarze:

  1. Zimny i kwaskowaty - idealny deser na upały :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj