Wyszła przepyszna! Lekko
kwaśna, a zarazem słodka. Idealna na podwieczorek dla najmłodszych i nie tylko.
Serdecznie Wam polecam! J
Składniki na 4 porcje:
- 2 czubate szklanki czerwonej porzeczki
- 8 łyżek cukru (jeśli wolisz aby Twoja galaretka była słodsza, dodaj więcej cukru)
- 300 ml wody
- Sok z jednej cytryny
- 6 – 8 płaskich łyżeczek żelatyny
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Do garnuszka z grubym dnem wsyp porzeczki, cukier, cynamon, dolej wodę, sok i zagotuj
- Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut
- Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody i odstaw do napęcznienia
- Kompot przelej przez sitko. Do garnka ponownie wlej sok i rozpuść w nim żelatynę
- Do naczyń (szklaneczki lub małe słoiczki) wsyp kilka porzeczek i zalej je galaretką, gdy przestygnie włóż ją na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować bitą śmietaną
Smacznego!
Zimny i kwaskowaty - idealny deser na upały :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pozdrawiam :)
Usuń