Bardzo lubię piec tarty. Ciasto
to, jest proste i szybkie do przygotowania. Nadzieniem może być chyba każdy
owoc, dzisiaj jednak czas na wiśnie! Tarta wyszła pyszna, lekko kwaskowata, a
jednocześnie słodka. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i jest idealna na
niedzielne popołudnie. Polecam Wam gorąco!
Przepis na kruche ciasto (pate brisée fine) według Julii Child.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 2 szklanki przesianej mąki
- 2 łyżki cukru
- 170 g schłodzonego masła
- ½ szklanki zimnej wody
- ¼ łyżeczki soli
Na nadzienie wiśniowe:
- 5 szklanek wydrylowanych wiśni
- ¾ szklanki cukru (dodaj według własnego uznania)
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej rozrobionej w ½ szklance wody lub soku wiśniowego
Sposób przygotowania:
- Ze składników na kruche ciasto szybko zagnieć ciasto. Przygotowaną masę włóż do lodówki na minimum 30 minut
- W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło z cukrem. Dodaj wiśnie, cynamon i gotuj przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj energicznie
- Ciasto rozwałkuj na około 3 – 4 mm i wyłóż nim blaszkę do pieczenia tart (ponakłuwaj widelcem lub połóż obciążniki) i podpiecz je przez 15 minut w temperaturze 180C
- Na podpieczony spód ułóż wiśnie, zrób kratkę z pozostałego ciasta i piecz dalej przez około 25 – 30 minut
Udanych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz