poniedziałek, 28 lipca 2014

TARTA Z WIŚNIAMI

  Bardzo lubię piec tarty. Ciasto to, jest proste i szybkie do przygotowania. Nadzieniem może być chyba każdy owoc, dzisiaj jednak czas na wiśnie! Tarta wyszła pyszna, lekko kwaskowata, a jednocześnie słodka. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i jest idealna na niedzielne popołudnie. Polecam Wam gorąco!
Przepis na kruche ciasto (pate brisée fine) według Julii Child.

Składniki:
Na kruche ciasto:
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 170 g schłodzonego masła
  • ½ szklanki zimnej wody
  • ¼ łyżeczki soli
Na nadzienie wiśniowe:
  • 5 szklanek wydrylowanych wiśni
  • ¾ szklanki cukru (dodaj według własnego uznania)
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej rozrobionej w ½ szklance wody lub soku wiśniowego
Sposób przygotowania:
  1. Ze składników na kruche ciasto szybko zagnieć ciasto. Przygotowaną masę włóż do lodówki na minimum 30 minut
  2. W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło z cukrem. Dodaj wiśnie, cynamon i gotuj przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj energicznie
  3. Ciasto rozwałkuj na około 3 – 4 mm i wyłóż nim blaszkę do pieczenia tart (ponakłuwaj widelcem  lub połóż obciążniki) i podpiecz je przez 15 minut w temperaturze 180C
  4. Na podpieczony spód ułóż wiśnie, zrób kratkę z pozostałego ciasta i piecz dalej przez około 25 – 30 minut
Udanych wypieków!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj