niedziela, 29 września 2013

"MICHASZKI"

   Klasyczne babeczki czekoladowe. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują czekoladą, a do tego ten zapach … . Polecam!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi od Nigelli Lawson

P. S. Nazwa babeczek wzięła się od cukierków, Michałków, które nazywam „michaszkami”, a muffinki wykonałam na imieniny mojego brata Michała.


Składniki na 12 babeczek:
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanej czekolady (użyłam mlecznej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem:
  • 250 ml kremówki
  • około 1 łyżki cukru pudru
  • kilka michałków 
Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
* Tańsza i szybsza wersja to ubicie śmietany Śnieżki. 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder przesiej do jednej miski i dokładnie wymieszaj
  2. Jajko rozbełtaj, a następnie dodaj mleko, olej, ekstrakt z wanilii i wymieszaj
  3. Do suchych składników dodaj mokre i połącz ze sobą składniki
  4. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj
  5. Przełóż ciasto do papilotek do ¾ wysokości i piecz przez 20 – 25 minut w temperaturze 200C. Gotowe! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj