Klasyczne babeczki czekoladowe. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują czekoladą, a do tego ten zapach … . Polecam!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi od Nigelli Lawson.
P. S. Nazwa babeczek wzięła się od cukierków, Michałków, które nazywam „michaszkami”, a muffinki wykonałam na imieniny mojego brata Michała.
Składniki na 12 babeczek:
* Tańsza i szybsza wersja to ubicie śmietany Śnieżki.
Sposób przygotowania:
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi od Nigelli Lawson.
P. S. Nazwa babeczek wzięła się od cukierków, Michałków, które nazywam „michaszkami”, a muffinki wykonałam na imieniny mojego brata Michała.
Składniki na 12 babeczek:
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 100 g posiekanej czekolady (użyłam mlecznej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 ml kremówki
- około 1 łyżki cukru pudru
- kilka michałków
* Tańsza i szybsza wersja to ubicie śmietany Śnieżki.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder przesiej do jednej miski i dokładnie wymieszaj
- Jajko rozbełtaj, a następnie dodaj mleko, olej, ekstrakt z wanilii i wymieszaj
- Do suchych składników dodaj mokre i połącz ze sobą składniki
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj
- Przełóż ciasto do papilotek do ¾ wysokości i piecz przez 20 – 25 minut w temperaturze 200C. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz