Jednym z ulubionych wypieków w mojej rodzinie jest ciasto cytrynowe. Poniższy przepis tak
naprawdę jest przepisem na babeczki, ale postanowiłam upiec je jak zwykłe ciasto. Okazało się, że to był
strzał w dziesiątkę. Ciasto jest wilgotne, bardzo aromatyczne i co
najważniejsze, bardzo smaczne. Wcześniej piekłam babeczki wg poniższego przepisu i
również były bardzo dobre.
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Małej Cukierenki.
Składniki:
- 120g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 ml soku z cytryny (ja dodałam około 70 ml soku i 60 ml wody)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 jajka
- skórka starta z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą
- Utrzyj jajka z cukrem. Następnie dodaj masło i miksuj na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej masy
- Dodaj resztę składników, tzn. mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, sok cytrynowy, aromat waniliowy i miksuj do połączenia się składników
- Na końcu dodaj skórkę cytrynową i wymieszaj
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i piecz w temperaturze 160 C na funkcji termoobieg przez około 30 - 35 minut lub do momentu, w którym patyczek wkładany w ciasto będzie suchy tuż po jego wyjęciu
Jak zrobiłaś lukier? :)
OdpowiedzUsuńNic trudnego.
Usuń2 łyżki cukru pudru + sok z połowy cytryny. Wystarczy tylko dobrze wymieszać składniki i gotowe! :)
Postre divino para todo el mundo.
OdpowiedzUsuńMe encanta este pastel.
Te amo Aga :)
Michu, Ciebie też :)
Pycha ciasto,cudowna polewa lukrowa cytrynowa, czapki z głów.
POLECAM !!! NIE MA LIPY.
SUKCES MUROWANY.
DO DZIEŁAAA !!!
S M A C Z N E G O :)
DZIĘKUJEMY :*
OdpowiedzUsuń