Przepyszne babeczki, miękkie w środku, pachnące i bardzo sycące. Proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam Wam je serdecznie! :)
Przepis Pana Pawła Małeckiego po niewielkiej modyfikacji: Kuchnia Lidla
Składniki na 12 babeczek:
- 3 dojrzałe banany
- 100 g roztopionego masła
- ¾ szklanki cukru trzcinowego (użyłam białego)
- 2 jajka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Obierz banany i połam na mniejsze części, wrzuć do miski i zmiażdż je za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca
- Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym
- Czekoladę mleczną i gorzką posiekaj na mniejsze kawałki
- Roztopione masło dodaj do bananów i wymieszaj
- Do miski z bananami przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj
- Następnie dodaj proszek do pieczenia, posiekane czekolady, jajka ubite z cukrem. Wymieszaj dokładnie i delikatnie
- Masę przełóż do foremek do muffinek i wypełnij je do ¾ wysokości
- Babeczki piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu babeczki piecz w temperaturze 170°C)
Krem czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 50 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- ½ - ¾ szklanki cukru pudru
Czy smakują tak dobrze jak wyglądają ? :)
OdpowiedzUsuńOooj tak :) Są przepyszne, polecam je serdecznie.
OdpowiedzUsuńBanany i czekolada są najlepsze! Polecam, pyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)