czwartek, 26 września 2013

BABECZKI BANANOWO - CZEKOLADOWE

   Przepyszne babeczki, miękkie w środku, pachnące i bardzo sycące. Proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam Wam je serdecznie! :)
Przepis Pana Pawła Małeckiego po niewielkiej modyfikacji: Kuchnia Lidla

Składniki na 12 babeczek:
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g roztopionego masła
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego (użyłam białego)
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Obierz banany i połam na mniejsze części, wrzuć do miski i zmiażdż je za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca
  2. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym
  3. Czekoladę mleczną i gorzką posiekaj na mniejsze kawałki
  4. Roztopione masło dodaj do bananów i wymieszaj
  5. Do miski z bananami przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj
  6. Następnie dodaj proszek do pieczenia, posiekane czekolady, jajka ubite z cukrem. Wymieszaj dokładnie i delikatnie
  7. Masę przełóż do foremek do muffinek i wypełnij je do ¾ wysokości
  8. Babeczki piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu babeczki  piecz w temperaturze 170°C)
Krem czekoladowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • ½ - ¾ szklanki cukru pudru
Rozpuść czekolady w kąpieli wodnej. Mascarpone utrzyj z masłem. Następnie dodaj cukier puder i przestudzoną czekoladę. Wymieszaj na gładką i jednolitą masę.








4 komentarze:

  1. Czy smakują tak dobrze jak wyglądają ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooj tak :) Są przepyszne, polecam je serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Banany i czekolada są najlepsze! Polecam, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się bardzo!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj