Jeżyki to ciasteczka
mojego dzieciństwa. Są proste, szybkie w przygotowaniu a na dodatek pożywne dlatego
mogą być smaczną przekąską do szkoły czy pracy.
Przepis pochodzi z
zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- ½ kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek mleka (wody)
- 4 łyżki kakao
- 3 szklanki płatków owsianych
Sposób przygotowania:
- W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło
- Dodaj cukier i mleko. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru, a następnie dodaj kakao i wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zdejmij z ognia
- Dodaj płatki owsiane i wymieszaj
- Z tak przygotowanej masy rób łyżeczką małe kuleczki i układaj je na folii aluminiowej. Jeżeli wolisz aby Twoje jeżyki miały nieregularne kształty po prostu wykładaj je na folii
- Gotowe jeżyki możesz udekorować wiórkami kokosowymi
- Pozostaw je na kilka godzin do wystygnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz