piątek, 20 września 2013

JEŻYKI

   Jeżyki to ciasteczka mojego dzieciństwa. Są proste, szybkie w przygotowaniu a na dodatek pożywne dlatego mogą być smaczną przekąską do szkoły czy pracy. 
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy. 

Składniki:
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek mleka (wody)
  • 4 łyżki kakao
  • 3 szklanki płatków owsianych
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło
  2. Dodaj cukier i mleko. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru, a następnie dodaj kakao i wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zdejmij z ognia
  3. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj
  4. Z tak przygotowanej masy rób łyżeczką małe kuleczki i układaj je na folii aluminiowej. Jeżeli wolisz aby Twoje jeżyki miały nieregularne kształty po prostu wykładaj je na folii
  5. Gotowe jeżyki możesz udekorować wiórkami kokosowymi
  6. Pozostaw je na kilka godzin do wystygnięcia






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj