Maliny i czekolada to mój ulubiony duet, dlatego gdy znalazłam poniższy przepis na babeczki wiedziałam, że muszę go wypróbować. To był strzał w dziesiątkę! Babeczki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mocno czekoladowe, wilgotne w środku i ten zapach! Są to jedne z lepszych babeczek jakie zrobiłam. Polecam Wam serdecznie!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Słodkie Fantazje
Składniki na 12 babeczek:
- 60 g mlecznej czekolady
- 60 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki malin
- W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło z czekoladami. Następnie odstaw do przestygnięcia
- Jajka utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę
- Do masy dodaj przesiane suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i ponownie wymieszaj do połączenia się składników
- Do tak przygotowanej masy dodaj maliny i delikatnie wymieszaj
- Przełóż masę do papilotek (silikonowych lub papierowych) do ¾ wysokości i piecz w temperaturze 180C przez 18 – 20 minut (na termoobiegu wystarczy temperatura 160C)
Cudowne , aromatyczne trudno się opanować ...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń