Chciałabym Wam przedstawić ukochany deser Pana Tomka. Deser składa się z świeżych malin, ubitej śmietanki i roztopionej czekolady. Czy może być coś łatwiejszego i smaczniejszego?
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Kwestia Smaku
Składniki na 9 porcji:
- opakowanie świeżych malin
- 500 g śmietanki kremowej 36% (mocno schłodzonej, polecam Wam śmietankę tortową z Łowicza)
- 2 łyżki cukru pudru
- 25 g masła
- 60 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Smacznego! - W garnuszku na niewielkim ogniu zagotuj 200 g śmietanki kremowej, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj aż cała czekolada się roztopi, a następnie dodawaj po kawałku masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Odstaw do przestygnięcia
- Umyte i przebrane maliny rozerwij na połówki i ułóż na dnie, np. szklanek mniej więcej do 1/3 wysokości naczynia
- 300 g śmietanki ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania, dodaj cukier puder i ubijaj do momentu, w którym powstanie gęsta bita śmietana. Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż na warstwę malin
- Gdy masa czekoladowa przestygnie przelej ją na warstwę bitej śmietany
- Gotowy deser wstaw do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na cała noc
To raj dla mojego podniebienia.
OdpowiedzUsuńPo prostu boski deser.
Dzięki Aga
TOMO :)
POLECAM !!!
GORĄCO POLECAM !!!,
Z CAŁĄ MOCĄ POLECAM !!!
THE BEST OF "DESER TOMA" - EXCELLENT
Dziękuję, cieszę się:)
Usuń"Tomo" zgadzam się z Tobą TO RAJ , szkoda tylko ,że zaraz skończą się maliny :(
OdpowiedzUsuń