piątek, 13 września 2013

DESER TOMA

   Chciałabym Wam przedstawić ukochany deser Pana Tomka.  Deser składa się z świeżych malin, ubitej śmietanki i roztopionej czekolady. Czy może być coś łatwiejszego i smaczniejszego? 
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Kwestia Smaku

Składniki na 9 porcji:
  • opakowanie świeżych malin 
  • 500 g śmietanki kremowej 36% (mocno schłodzonej, polecam Wam śmietankę tortową z Łowicza)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25 g masła
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku na niewielkim ogniu zagotuj 200 g śmietanki kremowej, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj aż cała czekolada się roztopi, a następnie dodawaj po kawałku masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Odstaw do przestygnięcia
  2. Umyte i przebrane maliny rozerwij na połówki i ułóż na dnie, np. szklanek mniej więcej do 1/3 wysokości naczynia
  3. 300 g śmietanki ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania, dodaj cukier puder i ubijaj do momentu, w którym powstanie gęsta bita śmietana. Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż na warstwę malin
  4. Gdy masa czekoladowa przestygnie  przelej ją na warstwę bitej śmietany
  5. Gotowy deser wstaw do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na cała noc
Smacznego! 







3 komentarze:

  1. To raj dla mojego podniebienia.
    Po prostu boski deser.
    Dzięki Aga
    TOMO :)

    POLECAM !!!
    GORĄCO POLECAM !!!,
    Z CAŁĄ MOCĄ POLECAM !!!
    THE BEST OF "DESER TOMA" - EXCELLENT

    OdpowiedzUsuń
  2. "Tomo" zgadzam się z Tobą TO RAJ , szkoda tylko ,że zaraz skończą się maliny :(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj