niedziela, 22 września 2013

SAŁATKA Z BROKUŁEM

   Sałatka, którą uwielbiają moi rodzice. Gwarantuję Wam, że smakuje lepiej niż pachnie.
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy. 

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • mała paczuszka płatków migdałów (może być również słonecznik)
  •  ¾ opakowania fety
  • 3 – 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pomidorki suszone
Sposób przygotowania:
  1. Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente
  2. Na rozgrzanej patelni upraż płatki migdałowe (słonecznik). Uważaj aby ich nie spalić
  3. Wystudzonego brokuła włóż do miski i posyp płatkami migdałowymi. Dodaj pokrojone w kostkę pomidorki, fetę i polej sosem jogurtowym. Delikatnie wymieszaj
Sos jogurtowy:

Do jogurtu greckiego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i wymieszaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj