Świeże, ciepłe i aromatyczne drożdżowe, a przy tym bardzo proste w wykonaniu. Możesz dodać swoje ulubione owoce: truskawki, jabłka, śliwki. Na co tylko masz ochotę. Do tego kruszonka i lukier … .Obłęd! Idealne do niedzielnej kawy. Mam nadzieję, że ten przepis zagości w Waszych domach.
Składniki:
- ¾ paczki drożdży
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- ¾ szklanki cukru
- 4 całe jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 3 ½ szklanki mąki
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Kruszonka:
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki miękkiego masła
- ½ szklanki mąki
Rozcieraj w palcach masło z cukrem na jednolitą masę, następnie dodaj mąkę i zagnieć ciasto na „okruchy” różnej wielkości.
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj rozczyn: do naczynia włóż drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, trochę ciepłego mleka do rozrobienia (około 3 łyżeczek), a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut)
- W misce utrzyj jajka ze szczyptą soli i cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej i prawie białej masy
- Do tak przygotowanej masy dodaj wcześniej przygotowany rozczyn, cukier waniliowy, rozpuszczone masło i mąkę, wyrób ciasto na jednolitą masę (będzie dość rzadka), odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę
- Po wyrośnięciu przełóż ciasto do blaszki o wymiarach 36x26 wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej, np. masłem i oprószoną mąką/bułką tartą. Na wierzchu ciasta możesz wyłożyć swoje ulubione owoce (w moim przypadku były to jabłka z cynamonem i śliwki), a następnie posyp kruszonką
- Przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170C około 35 – 40 minut. Gdy ciasto przestygnie możesz polać je lukrem
Jadłam było jeszcze cieplutkie :) szkoda , że tak szybko się skończyło :(
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń