niedziela, 15 września 2013

DROŻDŻOWE MOJEJ MAMY

   Świeże, ciepłe i aromatyczne drożdżowe, a przy tym bardzo proste w wykonaniu. Możesz dodać swoje ulubione owoce: truskawki, jabłka, śliwki. Na co tylko masz ochotę. Do tego kruszonka i lukier … .Obłęd! Idealne do niedzielnej kawy. Mam nadzieję, że ten przepis zagości w Waszych domach. 

Składniki:
  • ¾ paczki drożdży
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 całe jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 3 ½ szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki miękkiego masła 
  • ½ szklanki mąki
  Rozcieraj w palcach masło z cukrem na jednolitą masę, następnie dodaj mąkę i zagnieć ciasto na „okruchy” różnej wielkości. 

Sposób przygotowania:
  1. Na początku przygotuj rozczyn: do naczynia włóż drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru,  trochę ciepłego mleka do rozrobienia (około 3 łyżeczek), a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 minut)
  2. W misce utrzyj jajka ze szczyptą soli i cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej i prawie białej masy
  3. Do tak przygotowanej masy dodaj wcześniej przygotowany rozczyn, cukier waniliowy, rozpuszczone masło i mąkę, wyrób ciasto na jednolitą masę (będzie dość rzadka), odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę 
  4. Po wyrośnięciu przełóż ciasto do blaszki o wymiarach 36x26 wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej, np. masłem i oprószoną mąką/bułką tartą. Na wierzchu ciasta możesz wyłożyć swoje ulubione owoce (w moim przypadku były to jabłka z cynamonem i śliwki), a następnie posyp kruszonką
  5. Przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170C około 35 – 40 minut. Gdy ciasto przestygnie możesz polać je lukrem 
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Jadłam było jeszcze cieplutkie :) szkoda , że tak szybko się skończyło :(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj