Tiramisù to jeden z najpopularniejszych
włoskich deserów. Składa się z namoczonych mocną kawą biszkoptów oraz masy z
serka mascarpone. Po włosku tiramisù oznacza „przebudź się”, ale również „poderwij
mnie”. Deser ten zazwyczaj podaje się do kawy espresso, a w upalne
dni spożywany jest na drugie śniadanie. Jest szybki i prosty w przygotowaniu.
Najlepiej wygląda w małych pucharkach lub szklankach. Nie znam osoby, której by ten deser nie smakował. Przepis, wg którego robiłam deser, pochodzi od przyjaciela z Włoch.
Składniki na 8 porcji:
- 4 żółtka
- 500 g serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 50 ml Amaretto (jeżeli nie masz, możesz dodać kilka kropelek aromatu migdałowego)
- opakowanie podłużnych biszkoptów (podłużne biszkopty zatrzymają w sobie kawę w przeciwieństwie do okrągłych)
- ½ szklanki mocno zaparzonej kawy
Sposób przygotowania:
- W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem na gładką i jednolitą masę (powinno to zająć około 5 minut)
- Stale mieszając dodaj serek mascarpone, a następnie Amaretto lub aromat migdałowy. Powinna wyjść gładka i biała masa
- Do płaskiego naczynia wlej kawę i mocz w niej biszkopty (nie mogą być nią przesiąknięte!) Następnie układaj je w pucharkach lub w innym naczyniu, który wcześniej przygotowałeś
- Na warstwę biszkoptów połóż masę z serka mascarpone
- Gotowe tiramisù umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
- Przed podaniem deser możesz oprószyć kakao, udekorować świeżymi owocami (w moim przypadku były to maliny) lub listkiem mięty
Zjadłem do samego dna...coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńRównież miałam zaszczyt spróbować ten cudowny deser.
OdpowiedzUsuńWspaniały - szczególnie jak ktoś Cię nim poczęstuje :P Mogę częściej testować takie pyszności.
Polecam wszystkim! :)