środa, 11 września 2013

TIRAMISÙ

  Tiramisù to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Składa się z namoczonych mocną kawą biszkoptów oraz masy z serka mascarpone. Po włosku tiramisù oznacza „przebudź się”, ale również „poderwij mnie”. Deser ten zazwyczaj podaje się do kawy espresso, a w upalne dni spożywany jest na drugie śniadanie. Jest szybki i prosty w przygotowaniu. Najlepiej wygląda w małych pucharkach lub szklankach. Nie znam osoby, której by ten deser nie smakował. Przepis, wg którego robiłam deser, pochodzi od przyjaciela z Włoch.

Składniki na 8 porcji:        
  • 4 żółtka
  • 500 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 50 ml Amaretto (jeżeli nie masz, możesz dodać kilka kropelek aromatu migdałowego)
  • opakowanie podłużnych biszkoptów (podłużne biszkopty zatrzymają w sobie kawę w przeciwieństwie do okrągłych)
  • ½ szklanki mocno zaparzonej kawy
Sposób przygotowania:
  1. W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem na gładką i jednolitą masę (powinno to zająć około 5 minut)
  2. Stale mieszając dodaj serek mascarpone, a następnie Amaretto lub aromat migdałowy. Powinna wyjść gładka i biała masa 
  3. Do płaskiego naczynia wlej kawę i mocz w niej biszkopty (nie mogą być nią przesiąknięte!) Następnie układaj je w pucharkach lub w innym naczyniu, który wcześniej przygotowałeś
  4. Na warstwę biszkoptów połóż masę z serka mascarpone
  5. Gotowe tiramisù umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
  6. Przed podaniem deser możesz oprószyć kakao, udekorować świeżymi owocami (w moim przypadku były to maliny) lub listkiem mięty
 Buon appetito! 




2 komentarze:

  1. Zjadłem do samego dna...coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Również miałam zaszczyt spróbować ten cudowny deser.
    Wspaniały - szczególnie jak ktoś Cię nim poczęstuje :P Mogę częściej testować takie pyszności.
    Polecam wszystkim! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj