wtorek, 1 października 2013

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

   Szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Podczas pieczenia aromat esencji waniliowej i cynamonu unosi się po całym mieszkaniu. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony

Składniki (pamiętaj aby były w temperaturze pokojowej) :
  • 100 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1/3 łyżeczki  esencji waniliowej
  • 1 szklanka mąki
  • około 35 – 40 dag śliwek umytych, przekrojonych i wydrylowanych (użyłam węgierek)
Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
  1. Masło utrzyj z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą solą
  2. Dodawaj po jednym jajku, po każdym dodaniu miksuj przez chwilę. Następnie dodaj aromat i ponownie wymieszaj
  3. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj
  4. Ciasto przełóż do formy (w moim przypadku była to forma do tarty) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowywanej masłem i oprószoną mąką. Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu i posyp mieszanką cukrowo - cynamonową
  5. Piecz w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez 50 – 55 minut.
Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj