Szybkie, proste i bardzo
smaczne ciasto ze śliwkami. Podczas pieczenia aromat esencji waniliowej i cynamonu
unosi się po całym mieszkaniu. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony.
Składniki (pamiętaj aby
były w temperaturze pokojowej) :
- 100 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1/3 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szklanka mąki
- około 35 – 40 dag śliwek umytych, przekrojonych i wydrylowanych (użyłam węgierek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- Masło utrzyj z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą solą
- Dodawaj po jednym jajku, po każdym dodaniu miksuj przez chwilę. Następnie dodaj aromat i ponownie wymieszaj
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj
- Ciasto przełóż do formy (w moim przypadku była to forma do tarty) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowywanej masłem i oprószoną mąką. Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu i posyp mieszanką cukrowo - cynamonową
- Piecz w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez 50 – 55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz