sobota, 12 października 2013

NALEŚNIKI Z JABŁUSZKAMI

  Jabłka i cynamon to moje ukochane połączenie, dlatego gdy jest sezon na jabłka, w moim domu często gości szarlotka, babeczki z jabłkami czy naleśniki. Mogą być podane na śniadanie, obiad czy deser. Polecam Wam serdecznie!

Składniki na mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek (jeżeli zostaną Ci przesmażone jabłka możesz je zużyć w przeciągu 2 -3 dni)
  • 1/3 szklanki cukru (dodaj go według własnego uznania)
  • ½ - ¾ łyżeczki cynamonu 
Sposób przygotowania:
  • Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach (szybciej się rozprużą)
  • W garnku z grubym dnem umieść jabłka i pruż je na małym ogniu około 30 minut (zamieszaj je od czasu do czasu aby się nie przypaliły)
  • Pod koniec prużenia dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj i jeszcze chwilę pruż
Składniki na około 10 naleśników:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
Sposób przygotowania naleśników:
  1. W misce rozbełtaj jajka z solą. Następnie dodaj mleko i wymieszaj. Po malutku dodawaj mąkę i dokładnie wymieszaj
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż naleśniki z oby dwu stron (nie przejmuj się  jeżeli pierwszy naleśnik Ci nie wyjdzie, podobno krąży nad nim „klątwa”:) )
  3. Gotowe naleśniki posmaruj musem jabłkowym. Możesz udekorować bitą śmietaną lub serkiem waniliowym (wersja light)
Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj