Jabłka i cynamon to moje
ukochane połączenie, dlatego gdy jest sezon na jabłka, w moim domu często gości
szarlotka, babeczki z jabłkami czy naleśniki. Mogą być podane na śniadanie,
obiad czy deser. Polecam Wam serdecznie!
Składniki na mus
jabłkowy:
- 1 kg jabłek (jeżeli zostaną Ci przesmażone jabłka możesz je zużyć w przeciągu 2 -3 dni)
- 1/3 szklanki cukru (dodaj go według własnego uznania)
- ½ - ¾ łyżeczki cynamonu
- Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach (szybciej się rozprużą)
- W garnku z grubym dnem umieść jabłka i pruż je na małym ogniu około 30 minut (zamieszaj je od czasu do czasu aby się nie przypaliły)
- Pod koniec prużenia dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj i jeszcze chwilę pruż
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- W misce rozbełtaj jajka z solą. Następnie dodaj mleko i wymieszaj. Po malutku dodawaj mąkę i dokładnie wymieszaj
- Na dobrze rozgrzanej patelni smaż naleśniki z oby dwu stron (nie przejmuj się jeżeli pierwszy naleśnik Ci nie wyjdzie, podobno krąży nad nim „klątwa”:) )
- Gotowe naleśniki posmaruj musem jabłkowym. Możesz udekorować bitą śmietaną lub serkiem waniliowym (wersja light)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz