niedziela, 20 października 2013

LECZO Z CUKINII I KABACZKA

  Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić spolszczony rodzaj węgierskiej potrawy, czyli leczo. Możesz podać je z mięsem albo jako samodzielne danie. Proste i smaczne. Gorąco Wam polecam!

Składniki:
  • 1 kabaczek
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 3 cebule (możesz dać mniej lub więcej)
  • 1 laska kiełbasy, np śląskiej
  • Sól i Pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminek
  • 1 liść laurowy (2 małe)
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
Pamiętaj, aby przyprawy dodawać według własnego uznania. Jeżeli lubisz ostre jedzenie to możesz dodać ostrą papryczkę. Ja dałam przyprawę do chili con carne.


Sposób przygotowania:
  1. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (w moim przypadku był to olej) i smaż do momentu, w którym będą miękkie. Po usmażeniu, przełóż je do garnka, w którym będziesz przygotowywać leczo
  2. Przesmaż cebule, kiełbasę i wrzuć do garnka
  3. Na tym samym tłuszczu przesmaż umytą i pokrojoną w kostkę cukinię (nie musisz jej obierać ze skórki jeżeli jest ładna i jędrna, ale pozbądź się pestek), a następnie dodaj ją do pozostałych składników
  4. Kabaczka obierz ze skórki, usuń miąższ z pestkami. Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka
  5. Do naczynia wlej około ¼ szklanki wody,  dodaj liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Gotuj około 30 minut lub do momentu, w którym warzywa będą miękkie
  6. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze przez chwilę
  7. Na końcu, gdy wszystkie warzywa są miękkie, a potrawa jest doprawiona, możesz dodać 1 – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub rozprażonego na maśle pomidora
Smacznego!



2 komentarze:

  1. zamiast kabaczka więcej kielbasy i bedzie wypas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli masz ochotę możesz zmienić proporcje składników, czyli dodać więcej kiełbasy, np 3 laski.
      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

Drukuj