Dzisiaj chciałabym Wam
przedstawić spolszczony rodzaj węgierskiej potrawy, czyli leczo. Możesz podać
je z mięsem albo jako samodzielne danie. Proste i smaczne. Gorąco Wam polecam!
Składniki:
- 1 kabaczek
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 3 cebule (możesz dać mniej lub więcej)
- 1 laska kiełbasy, np śląskiej
- Sól i Pieprz do smaku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kminek
- 1 liść laurowy (2 małe)
- 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Papryki umyj i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (w moim przypadku był to olej) i smaż do momentu, w którym będą miękkie. Po usmażeniu, przełóż je do garnka, w którym będziesz przygotowywać leczo
- Przesmaż cebule, kiełbasę i wrzuć do garnka
- Na tym samym tłuszczu przesmaż umytą i pokrojoną w kostkę cukinię (nie musisz jej obierać ze skórki jeżeli jest ładna i jędrna, ale pozbądź się pestek), a następnie dodaj ją do pozostałych składników
- Kabaczka obierz ze skórki, usuń miąższ z pestkami. Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka
- Do naczynia wlej około ¼ szklanki wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Gotuj około 30 minut lub do momentu, w którym warzywa będą miękkie
- Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze przez chwilę
- Na końcu, gdy wszystkie warzywa są miękkie, a potrawa jest doprawiona, możesz dodać 1 – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub rozprażonego na maśle pomidora
Smacznego!
zamiast kabaczka więcej kielbasy i bedzie wypas
OdpowiedzUsuńJeżeli masz ochotę możesz zmienić proporcje składników, czyli dodać więcej kiełbasy, np 3 laski.
UsuńPozdrawiam serdecznie! :)