poniedziałek, 14 października 2013

RACUSZKI PELASI

  Poniższy przepis jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Na początku przygotowywała je Babcia  Pelasia, później moja Mama, a teraz ja. Racuszki to przepyszny podwieczorek dla całej rodziny. Puszyste i  oprószone cukrem pudrem.  Gorąco Wam je polecam!

Składniki na rozczyn z drożdży:
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki
Drożdże pokrusz i wsyp do kubeczka. Następnie wlej  mleko, dodaj cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jeżeli drożdże są świeże to zajmie Ci to około 5 – 10 minut)

Składniki na 12 racuszków:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny (oczywiście umytej i sparzonej)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtka
  • ½ kostki roztopionego masła
  • opcjonalnie: rodzynki
  • drewniana pałka
Sposób przygotowania
  1. Mleko i cukier, cukier waniliowy rozmieszaj drewnianą pałką, dodawaj stopniowo przesianą mąkę. Potem dodawaj po jednym jajku, a na koniec żółtko
  2. Następnie dodaj przestudzone masło (pamiętaj to jest ciasto drożdżowe dlatego cały czas je wyrabiaj, aby dostały się pęcherzyki powietrze dzięki temu racuszki będą puszyste)
  3. Dodaj wcześniej przygotowany rozczyn, energicznie „wybijaj” ciasto, aby powstały bąbelki
  4. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. W tym momencie możesz dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie lub w rumie – opcja dla dorosłych)
  5. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość)
  6. Tradycyjne racuchy smaży się tak jak pączki czyli na głębokim tłuszczu, natomiast nasze racuszki smażymy jak placuszki z obu dwu stron na złoty kolor, czyli około 3 minut z jednej strony (pamiętaj aby nie był za duży ogień  bo się spalą)
  7. Gotowe racuszki połóż na papierowym ręczniku oby odsączyć  nadmiar tłuszczu. Gdy przestygną posyp cukrem pudrem. Gotowe!







2 komentarze:

  1. Moja babcia robiła podobne : ) bardzo mi smakowały

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo Babcie robią najlepsze przysmaki! :)
    Warto zbierać od Nich przepisy bo są proste i bardzo smaczne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj