Poniższy przepis jest w
mojej rodzinie odkąd pamiętam. Na początku przygotowywała je Babcia Pelasia, później moja Mama, a teraz ja. Racuszki
to przepyszny podwieczorek dla całej rodziny. Puszyste i oprószone cukrem pudrem. Gorąco Wam je polecam!
Składniki na rozczyn z
drożdży:
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki
Składniki na 12 racuszków:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny (oczywiście umytej i sparzonej)
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 żółtka
- ½ kostki roztopionego masła
- opcjonalnie: rodzynki
- drewniana pałka
- Mleko i cukier, cukier waniliowy rozmieszaj drewnianą pałką, dodawaj stopniowo przesianą mąkę. Potem dodawaj po jednym jajku, a na koniec żółtko
- Następnie dodaj przestudzone masło (pamiętaj to jest ciasto drożdżowe dlatego cały czas je wyrabiaj, aby dostały się pęcherzyki powietrze dzięki temu racuszki będą puszyste)
- Dodaj wcześniej przygotowany rozczyn, energicznie „wybijaj” ciasto, aby powstały bąbelki
- Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. W tym momencie możesz dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie lub w rumie – opcja dla dorosłych)
- Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość)
- Tradycyjne racuchy smaży się tak jak pączki czyli na głębokim tłuszczu, natomiast nasze racuszki smażymy jak placuszki z obu dwu stron na złoty kolor, czyli około 3 minut z jednej strony (pamiętaj aby nie był za duży ogień bo się spalą)
- Gotowe racuszki połóż na papierowym ręczniku oby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy przestygną posyp cukrem pudrem. Gotowe!
Moja babcia robiła podobne : ) bardzo mi smakowały
OdpowiedzUsuńBo Babcie robią najlepsze przysmaki! :)
OdpowiedzUsuńWarto zbierać od Nich przepisy bo są proste i bardzo smaczne.
Pozdrawiam