Kolejny przysmak, który
przypomina mi dzieciństwo. Przygotowanie domowych wafli jest bardzo proste, a
gotowe smakują znakomicie. Idealne, aby zabrać do szkoły czy pracy. Mam
nadzieję, że wypróbujecie poniższy przepis bo na pewno nie będzie żałować!
Przepis pochodzi z
czasów, gdy słodycze były na kartki. Wyobrażacie sobie te czasy, bo ja nie.
Składniki na około 25
wafelków:
- ½ szklanki mleka
- niepełna szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ opakowania margaryny
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka w proszku z Mlekovity o pojemności 250 g)
- 1 opakowanie wafli tortowych
- W garnuszku z grubym dnem rozpuść margarynę z cukrem i cukrem waniliowym
- Następnie dodaj mleko i kakao. Zagotuj i zestaw z ognia
- Do gorącej masy dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj (nie przejmuj się jak będą grudki, nie będą one przeszkadzały)
- Na wafla rozsmaruj nie za grubo część masy tak aby przykryć kratkę (około 3 łyżek), na niego połóż kolejnego wafla i dociśnij. Ponownie rozsmaruj masę i przykryj kolejnym waflem i tak do wyczerpania się składników (u mnie były to cztery warstwy)
- Na gotowe wafle połóż tacę a na to coś ciężkiego, np. garnek z wodą i niech tak poleżą około 30 minut aby dobrze się skleiły
- Po upływie tego czasu pokrój je w kostkę o dowolnym rozmiarze. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz