sobota, 26 października 2013

CIASTO MARCHEWKOWE

  Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić kolejny prosty i szybki przepis. Tym razem na ciasto marchewkowe, które w smaku przypomina dyniowe ciasto z orzechami. Mam nadzieję, że przygotujecie poniższe ciasto bo jest naprawdę bardzo dobre!

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1, 5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki marchewki (ok 4 dużych marchewek)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¾ szklanki orzechów włoskich (posiekanych i podprażonych)
Sposób przygotowania:
  1. Umyj i obierz marchewki, a następnie drobno zetrzyj je na tarce
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę
  3. Dodaj olej i ubij na gładką masę
  4. Dodaj przesianą mąkę z sodą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj
  5. Dodaj startą marchewkę (możesz ją odsączyć), orzechy i wymieszaj silikonową łopatką do ciast lub zwykłą łyżką
  6. Ciasto przełóż do tradycyjnej blachy i posyp je wiórkami kokosowymi (nadadzą chrupkości na wierzchu)
  7. Gotowe ciasto piecz w temperaturze 180C przez 40 – 50 minut lub do tzw.  suchego patyczka
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj