Dzisiaj chciałabym Wam
przedstawić kolejny prosty i szybki przepis. Tym razem na ciasto marchewkowe,
które w smaku przypomina dyniowe ciasto z orzechami. Mam nadzieję, że
przygotujecie poniższe ciasto bo jest naprawdę bardzo dobre!
Składniki:
- 4 jajka
- 1, 5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki marchewki (ok 4 dużych marchewek)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- ¾ szklanki orzechów włoskich (posiekanych i podprażonych)
- Umyj i obierz marchewki, a następnie drobno zetrzyj je na tarce
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę
- Dodaj olej i ubij na gładką masę
- Dodaj przesianą mąkę z sodą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj
- Dodaj startą marchewkę (możesz ją odsączyć), orzechy i wymieszaj silikonową łopatką do ciast lub zwykłą łyżką
- Ciasto przełóż do tradycyjnej blachy i posyp je wiórkami kokosowymi (nadadzą chrupkości na wierzchu)
- Gotowe ciasto piecz w temperaturze 180C przez 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz