środa, 9 października 2013

CIASTO ANANASOWE

  Ciasto ananasowe to smak mojego dzieciństwa. Przepyszne, lekkie, idealne na rodzinne uroczystości i nie tylko J. Serdecznie Wam je polecam!
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki na kruche ciasto:
  • 1 paczka masła (200 g)
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
  1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Palcami dłoni wetrzyj masło, unosząc przy tym mąkę, by ją napowietrzyć. Czynność tę powtarzaj do chwili, kiedy mieszanka zacznie przypominać drobno zmieloną bułkę tartą
  2. Zrób w środku suchych składników wgłębienie. Dodaj roztrzepane jajko i płaskim nożem mieszaj, aż powstanie nierówna bryła ciasta
  3. Zagnieć ciasto – powinno być miękkie, ale nie klejące. Wyjmij je na oprószony mąką chłodny blat i lekko, kilkakrotnie zagnieć. Ciasto musi stać się w miarę gładkie.  Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki
  4. Po upływie 30 minut, podziel je  na dwie części - ¼ upiecz na małej blaszce (średnia keksówka), a ¾ na większej (tradycyjna blacha do wypieków). Ciasto piecz w temperaturze 180C przez około 25 minut (powinno przybrać złotawy kolor). Gorące ciasto, które znajduje się w małej blaszce, rozgnieć widelcem do uzyskania kruszonki
Składniki na masę ananasową:
  • 3 serki waniliowe
  • 1 paczka masła (200 g)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • puszka ananasa
Sposób przygotowania kremu:
  1. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę (powinno Ci to zająć około 4 – 5 minut)
  2. Stopniowo dodawaj masło i miksuj do połączenia się składników
  3. Stopniowo dodawaj serki waniliowe i dokładnie wymieszaj
  4. Namocz żelatynę w 2 -3 łyżkach zimnego soku anansowego z puszki i odstaw na 5 minut. Następnie ½ szklanki soku zagotuj, odstaw z palnika i dodaj żelatynę. Wymieszaj, aby nie było grudek
  5. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj
  6. Ananasa pokrój w kostkę i wymieszaj z kremem
  7. Krem wyłóż na wystudzone kruche ciasto i posyp kruszonką. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Tak schłodzone ciasto ma smak delikatnych lodów ananasowo – waniliowych : )
Gotowe! 




6 komentarzy:

  1. Dolałam gorącą żelatynę do kremu i masa się ścięła ;( co zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, przelej krem do szklanej lub metalowej miski i umieść ją nad gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odczekaj aż masa zacznie gęstnieć i przelej na kruche ciasto. I po problemie :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Witam,jakiej wielkości sa serki waniliowe?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj