Ciasto ananasowe to smak
mojego dzieciństwa. Przepyszne, lekkie, idealne na rodzinne uroczystości i nie
tylko J. Serdecznie Wam je polecam!
Przepis pochodzi z
zeszytu mojej Mamy.
Składniki na kruche
ciasto:
- 1 paczka masła (200 g)
- 2 ½ szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Palcami dłoni wetrzyj masło, unosząc przy tym mąkę, by ją napowietrzyć. Czynność tę powtarzaj do chwili, kiedy mieszanka zacznie przypominać drobno zmieloną bułkę tartą
- Zrób w środku suchych składników wgłębienie. Dodaj roztrzepane jajko i płaskim nożem mieszaj, aż powstanie nierówna bryła ciasta
- Zagnieć ciasto – powinno być miękkie, ale nie klejące. Wyjmij je na oprószony mąką chłodny blat i lekko, kilkakrotnie zagnieć. Ciasto musi stać się w miarę gładkie. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki
- Po upływie 30 minut, podziel je na dwie części - ¼ upiecz na małej blaszce (średnia keksówka), a ¾ na większej (tradycyjna blacha do wypieków). Ciasto piecz w temperaturze 180C przez około 25 minut (powinno przybrać złotawy kolor). Gorące ciasto, które znajduje się w małej blaszce, rozgnieć widelcem do uzyskania kruszonki
- 3 serki waniliowe
- 1 paczka masła (200 g)
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki żelatyny
- puszka ananasa
- Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę (powinno Ci to zająć około 4 – 5 minut)
- Stopniowo dodawaj masło i miksuj do połączenia się składników
- Stopniowo dodawaj serki waniliowe i dokładnie wymieszaj
- Namocz żelatynę w 2 -3 łyżkach zimnego soku anansowego z puszki i odstaw na 5 minut. Następnie ½ szklanki soku zagotuj, odstaw z palnika i dodaj żelatynę. Wymieszaj, aby nie było grudek
- Tak przygotowaną żelatynę dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj
- Ananasa pokrój w kostkę i wymieszaj z kremem
- Krem wyłóż na wystudzone kruche ciasto i posyp kruszonką. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Tak schłodzone ciasto ma smak delikatnych lodów ananasowo – waniliowych : )
Dolałam gorącą żelatynę do kremu i masa się ścięła ;( co zrobić?
OdpowiedzUsuńWitaj, przelej krem do szklanej lub metalowej miski i umieść ją nad gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odczekaj aż masa zacznie gęstnieć i przelej na kruche ciasto. I po problemie :)
UsuńPozdrawiam
Dzięki!
OdpowiedzUsuńNie ma problemu :)
UsuńWitam,jakiej wielkości sa serki waniliowe?
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńpo 160g. Pozdrawiam :)