Co zrobić gdy zostanie
nam starta dynia? Placuszki! Są bardzo smaczne i lekkie w przeciwieństwie do ziemniaczanych. Gorąco
Wam je polecam.
Składniki na 12 dużych
placuszków:
- 2 szklanki miąższu ze startej dyni
- 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 10 łyżek mleka
- 4 łyżki mąki
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie (masa będzie dość gęsta)
- Smaż placuszki na oleju z obu stron na złoty kolor
- Ułóż na ręczniku papierowym aby je odsączyć, a następnie posyp cukrem pudrem
Znane i lubiane :) Od siebie polecam też dodać utarty imbir, a żeby placuszki były bardziej puszyste - dobrze ubić jajko z płynnymi składnikami (ja zamiast mleka daję łyżkę oleju), a do mąki dosypać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę. Na pewno ją wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie