niedziela, 6 października 2013

PLACUSZKI DYNIOWE

  Co zrobić gdy zostanie nam starta dynia? Placuszki! Są bardzo smaczne i lekkie  w przeciwieństwie do ziemniaczanych. Gorąco Wam je polecam.

Składniki na 12 dużych placuszków:
  • 2 szklanki miąższu ze startej dyni
  • 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 10 łyżek mleka
  • 4 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie (masa będzie dość gęsta)
  2. Smaż placuszki na oleju z obu stron na złoty kolor
  3. Ułóż na ręczniku papierowym aby je odsączyć, a następnie posyp cukrem pudrem
Smacznego! 



2 komentarze:

  1. Znane i lubiane :) Od siebie polecam też dodać utarty imbir, a żeby placuszki były bardziej puszyste - dobrze ubić jajko z płynnymi składnikami (ja zamiast mleka daję łyżkę oleju), a do mąki dosypać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za radę. Na pewno ją wykorzystam :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj