Przepyszne polskie ciasto, więc więcej mówić nie trzeba bo każdy jabłecznik jadł. J
Przepis pochodzi z zeszytu
mojej Mamy.
Składniki na kruche
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- 2 żółtka
Posiekaj składniki i
szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części i odstaw na godzinę do lodówki.
Składniki na mus
jabłkowy:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej gdyby były kwaśne i kruche)
- ¾ szklanki cukru (dodaj według własnego uznania)
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach (szybciej się rozprużą)
- W garnku z grubym dnem umieść jabłka i pruż je na małym ogniu około 30 minut (zamieszaj je od czasu do czasu aby się nie przypaliły)
- Pod koniec prużenia dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj i jeszcze chwilę pruż
- Pierwszą część ciasta cienko rozwałkuj (ok 0,5 cm) i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Następnie wyłóż wcześniej przygotowany mus jabłkowy, a na nim połóż drugą część rozwałkowanego ciasta
- Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180C do uzyskania złotego koloru
- Wystudzony jabłecznik możesz udekorować cukrem pudrem (wersja light) lub podać na ciepło z bitą śmietaną i roztopioną czekoladą (wersja dla łakomczuchów)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz