środa, 16 października 2013

JABŁECZNIK

  Przepyszne polskie ciasto, więc więcej mówić nie trzeba bo każdy jabłecznik jadł. J
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
Posiekaj składniki i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części i odstaw na godzinę do lodówki.

Składniki na mus jabłkowy:
  • 1,5 kg jabłek  (najlepiej gdyby były kwaśne i kruche)
  • ¾ szklanki cukru (dodaj według własnego uznania)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach (szybciej się rozprużą)
  2. W garnku z grubym dnem umieść jabłka i pruż je na małym ogniu około 30 minut (zamieszaj je od czasu do czasu aby się nie przypaliły)
  3. Pod koniec prużenia dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj i jeszcze chwilę pruż
  4. Pierwszą część ciasta cienko rozwałkuj (ok 0,5 cm) i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Następnie wyłóż wcześniej przygotowany mus jabłkowy, a na nim połóż drugą część rozwałkowanego ciasta
  6. Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180C do uzyskania złotego koloru
  7. Wystudzony jabłecznik możesz udekorować cukrem pudrem (wersja light) lub podać na ciepło z bitą śmietaną i roztopioną czekoladą (wersja dla łakomczuchów)
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj