To rodzaj włoskiej
przekąski (wł. antipasto), której głównym składnikiem jest bagietka. Jada się
ją zazwyczaj jako przystawkę przed daniem głównym. Oczywiście istnieje wiele
wariantów tego dania, ale są składniki, które muszą wystąpić. Jest to oliwa,
czosnek, bazylia i pomidory. Będąc we Włoszech zauważyłam, że bardzo często
restauracje serwują bruschette z
czarnymi oliwkami i mozzarellą.
Składniki:
- 1 bagietka
- 6 – 7 łyżek oliwy (ilość oliwy zależy od wielkości bagietki)
- 1 duży ząbek czosnku (jeżeli lubisz czosnek dodaj go więcej)
- garść świeżej bazylii (oczywiście możesz użyć suszonej)
- 2 – 3 pomidory (umyte, sparzone i obrane ze skórki)
- 1 kulka mozzarelli
Sposób przygotowania:
Buon apetito! - Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek
- Umyte i obrane ze skórki pomidory pokrój w kostkę
- Następnie rozerwij w palcach liście bazylii (bazylia nie lubi noża, gdy ją kroimy traci atuty smakowe i niesamowity aromat)
- Pokrój bagietkę na kromki, a mozzarellę w plasterki
- Czas na składanie bruschetty: kromki bagietki posmaruj/namocz/skrop oliwą z czosnkiem, na to połóż pokrojone pomidory, posiekaną bazylię, a następnie mozzarellę
- Tak przygotowane „kanapeczki” piecz w temperaturze 180C przez około 8 minut lub do momentu roztopienia się sera
Kochane Krzepkie Serce dzięki za ten przepis - pychotka . Proszę o więcej takich przepisów , są idealne na spotkania ze znajomymi
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. W najbliższym czasie pojawią się podobne przepisy. :)
OdpowiedzUsuń