piątek, 4 października 2013

DYNIOWE CIASTO Z ORZECHAMI

  Przepyszne ciasto z dynią i orzechami. Miękkie i wilgotne w środku. Co ważne, dość długo zachowuje świeżość.  W sam raz na jesienne wieczory. Serdecznie Wam polecam! Mam nadzieję, że zrobicie je, a następnie podzielicie się swoimi opiniami :)
Przepis po niewielkiej zmianie pochodzi z Ugotujmy to

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki drobno startej dyni
  • 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
  1. Obierz dynię ze skórki a następnie wybierz miąższ z pestkami. Tak przygotowaną dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę
  3. Ciągle ubijając, dolewaj  po mału olej rzepakowy
  4. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sodę i wymieszaj (masa będzie dość gęsta)
  5. Dodaj dynię, orzechy i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę
  6. Przełóż ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i piecz w temperaturze  180C przez około 50 minut (lub do suchego patyczka)
Udanych wypieków! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj