Przepyszne ciasto z dynią
i orzechami. Miękkie i wilgotne w środku. Co ważne, dość
długo zachowuje świeżość. W sam raz na
jesienne wieczory. Serdecznie Wam polecam! Mam nadzieję, że zrobicie
je, a następnie podzielicie się swoimi opiniami :)
Przepis po niewielkiej
zmianie pochodzi z Ugotujmy to
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki drobno startej dyni
- 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- Obierz dynię ze skórki a następnie wybierz miąższ z pestkami. Tak przygotowaną dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- Ciągle ubijając, dolewaj po mału olej rzepakowy
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sodę i wymieszaj (masa będzie dość gęsta)
- Dodaj dynię, orzechy i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę
- Przełóż ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i piecz w temperaturze 180C przez około 50 minut (lub do suchego patyczka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz