Gdybym miała wskazać moją
ulubioną polską potrawę to na pewno byłyby to gołąbki. Jest to danie, którego
nie odmówię, nigdy! Zmodyfikowałam przepis Mamy, aby w smaku przypominały choć
trochę te z Zakopanego, gdzie smakowały mi najbardziej. Są przepyszne, choć
pracochłonne. Acz warte wysiłku.
Składniki na gołąbki:
- 1 kapusta włoska
- 70 dag mięsa mielonego
- 3 łyżki ryżu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta tymianku
- ok. 2 łyżek oleju
- 1 szklanka zimnego rosołu generalnie sos beszamelowy robi się z mleka, dzięki temu sos jest bardzo delikatny. Można dodać również wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- Wlej na patelnię olej, gdy będzie gorący dodaj masło i poczekaj aż się roztopi
- Następnie wrzuć mąkę (w momencie dodawania mąki zdejmij patelnię z palnika, aby się nie spaliła) i energicznie mieszaj do momentu uzyskania lekko złocistej masy – będzie miała grudki
- Patelnię postaw ponownie na palniku i dodaj wodę/rosół/mleko i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy
- Dodawaj czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i cały czas mieszając (sos powinien być pikantny; jeżeli powstaną Ci grudki to się nie przejmuj, weź sitko, rondelek i przetrzyj sos do naczynia)
Sposób przygotowania gołąbków:
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, pamiętaj, aby dodać sól, gdy woda zacznie się gotować
- Umyj kapustę. Wytnij tzw. głąb i jeżeli wierzchnie liście są zniszczone to je wyrzuć
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli, włóż kapustę i gotuj pod przykryciem do momentu, aż liście zaczną zmieniać kolor na jasnozielony
- Zdejmuj delikatnie widelcem liście i odkładaj je na talerz do wystygnięcia
- W międzyczasie przygotuj farsz: mięso mielone wymieszaj z przyprawami , rozbełtanym jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę , cebulą startą na tarce o średnich oczkach i ryżem. Masę dobrze wyrób
- Na każdy liść nakładaj łyżkę farszu i dobrze go zawiń
- Gotowe gołąbki układaj na ręcznikach papierowych lub ścierce, aby odsączyć nadmiar wody
- Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni z olejem (podsmażana kapusta z mięsem nadaje bardzo ciekawy smak, który uwielbiam)
- Przełóż gołąbki do naczynia żaroodpornego (jeżeli pozostały Ci liście z kapusty to możesz je również dodać) i ułóż je ściśle, aby nie rozpadły się podczas pieczenia, a następnie podlej je szklanką rosołu, a jeżeli go nie masz to podlej je wodą – też będą dobre
- Włóż naczynie do piekarnika i duś je w temperaturze 180C przez 30 -45 minut
- Po tym czasie dodaj sos pomidorowy i ponownie włóż je piecyka na 5 – 10 minut. Gotowe
Hm, wyglądają smacznie i chyba tak smakują, ale pracy dużo , gdyby ktoś chciał mi je zrobić ...:)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam do Krzepkiego Serca :)
OdpowiedzUsuń