poniedziałek, 28 października 2013

GOŁĄBKI

  Gdybym miała wskazać moją ulubioną polską potrawę to na pewno byłyby to gołąbki. Jest to danie, którego nie odmówię, nigdy! Zmodyfikowałam przepis Mamy, aby w smaku przypominały choć trochę te z Zakopanego, gdzie smakowały mi najbardziej. Są przepyszne, choć pracochłonne. Acz warte wysiłku.

Składniki na gołąbki:
  • 1 kapusta włoska
  • 70 dag mięsa mielonego
  • 3 łyżki ryżu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta tymianku
  • ok. 2 łyżek oleju
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 szklanka  zimnego rosołu  generalnie sos beszamelowy robi się z mleka, dzięki temu sos jest bardzo delikatny. Można dodać również wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania naszego sosu beszamelowego:
  1. Wlej na patelnię olej, gdy będzie gorący dodaj masło i poczekaj aż się roztopi
  2. Następnie wrzuć mąkę (w momencie dodawania mąki zdejmij patelnię z palnika, aby się nie spaliła) i energicznie mieszaj do momentu uzyskania lekko złocistej masy – będzie miała grudki
  3. Patelnię postaw ponownie na palniku i dodaj wodę/rosół/mleko i  energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy
  4. Dodawaj czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i cały czas mieszając (sos powinien być pikantny;  jeżeli powstaną Ci grudki to się nie przejmuj, weź sitko, rondelek i przetrzyj sos do naczynia)
UWAGA: jeżeli sos będzie za gęsty to dodaj trochę wody.

Sposób przygotowania gołąbków:
  1. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, pamiętaj, aby dodać sól, gdy woda zacznie się gotować
  2. Umyj kapustę. Wytnij tzw. głąb i jeżeli wierzchnie liście są zniszczone to je wyrzuć
  3. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli, włóż kapustę i gotuj pod przykryciem do momentu, aż liście zaczną zmieniać kolor na jasnozielony
  4. Zdejmuj delikatnie widelcem liście i odkładaj je na talerz do wystygnięcia
  5. W międzyczasie przygotuj farsz: mięso mielone wymieszaj z przyprawami , rozbełtanym jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę , cebulą startą na tarce o średnich oczkach i ryżem. Masę dobrze wyrób
  6. Na każdy liść nakładaj łyżkę farszu i dobrze go zawiń
  7. Gotowe gołąbki układaj na ręcznikach papierowych lub ścierce, aby odsączyć nadmiar wody
  8. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni z olejem (podsmażana kapusta z mięsem nadaje bardzo ciekawy smak, który uwielbiam)
  9. Przełóż gołąbki do naczynia żaroodpornego (jeżeli pozostały Ci liście z kapusty to możesz je również dodać) i ułóż je ściśle, aby nie rozpadły się podczas pieczenia, a następnie podlej je szklanką rosołu, a jeżeli go nie masz to podlej je wodą – też będą dobre
  10. Włóż naczynie do piekarnika i duś je w temperaturze 180C przez 30 -45 minut
  11. Po tym czasie dodaj sos pomidorowy i ponownie włóż je piecyka na 5 – 10 minut. Gotowe
Smacznego!






2 komentarze:

  1. Hm, wyglądają smacznie i chyba tak smakują, ale pracy dużo , gdyby ktoś chciał mi je zrobić ...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie zapraszam do Krzepkiego Serca :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj