piątek, 1 listopada 2013

SERNIK NA ZIMNO

  Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na sernik na zimno, który od wielu lat gości na naszym stole. Być może jest trochę pracochłonny, ale uwierzcie mi jest tego wart.
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki (pamiętaj, aby były w temperaturze pokojowej):
  • 4 serki waniliowe, każdy o pojemności 150 g
  • paczka masła
  • 5 jajek – umytych i sparzonych
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny (namocz ją w 1/3 szklanki mleka/wody)
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • galaretka (użyłam 2 opakowań galaretki agrestowej)
  • owoce do dekoracji
  • kilkanaście pokruszonych biszkoptów
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Zrób galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją do stężenia
  2. Zagotuj mleko. Do gorącego, ale nie gotującego się, mleka dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści
  3. Oddziel żółtka od białek
  4. Żółtka ucieraj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj pokrojone masło i miksuj dalej
  5. Dodawaj stopniowo serki waniliowe i ponownie miksuj
  6. Dodaj przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj
  7. Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, a następnie dodaj je do żółtek i powoli wymieszaj ze sobą obie masy (nie miksuj!)
  8. Podziel masy na dwie części: do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj dokładnie łyżką
  9. Dno tortownicy wyłóż folię aluminiową, a na nią pokruszone biszkopty (formę przygotuj wcześniej, gdyż gotowa masa z żelatyną bardzo szybko gęstnieje)
  10. Wylewaj na zmianę wazówkę masy białej i masy czekoladowej
  11. Teraz możesz udekorować  sernik swoimi ulubionymi owocami (ja użyłam ciemnego winogrona i mandarynek), a następnie wylej lekko tężejącą galaretkę
  12. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc
DOBA RADA: Jeżeli zważy Ci się masa (przed dodaniem białek) nie przejmuj się. Przelej ją do metalowej lub szklanej miski, postaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj aż stanie się rzadka i bez grudek. Następnie rób dalej według przepisu J

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj