Przepyszne, aromatyczne,
miękkie babeczki orzechowo – czekoladowe. Polecam Wam serdecznie!
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Moje Wypieki
Składniki na 12 babeczek:
- 125 g masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- ½ aromatu waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki zmielonych orzechów (użyłam włoskich)
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mlecznej czekolady
- garść posiekanych orzechów włoskich
- Masło utrzyj na lekką masę, wsyp cukier i miksuj dalej do uzyskania białej i puszystej masy
- Po kolei wbijaj jajka, a następnie aromat waniliowy
- Przesianą mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj ją do masy, cały czas miksując. Na końcu dolej mleko
- Do tak przygotowanego ciasta dodaj posiekane orzechy włoskie i czekoladę. Dobrze wymieszaj
- Masę nakładaj do ¾ wysokości papilotek/foremek i piecz w temperaturze 170C przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz