środa, 13 listopada 2013

BABECZKI CZEKOLADOWO - ORZECHOWE

  Przepyszne, aromatyczne, miękkie babeczki orzechowo – czekoladowe.  Polecam Wam serdecznie!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Moje Wypieki

Składniki na 12 babeczek:
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • ½ aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki zmielonych orzechów (użyłam włoskich)
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mlecznej czekolady
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
  1. Masło utrzyj na lekką masę, wsyp cukier i miksuj dalej do uzyskania białej i puszystej masy
  2. Po kolei wbijaj jajka, a następnie aromat waniliowy
  3. Przesianą mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj ją do masy, cały czas miksując. Na końcu dolej mleko
  4. Do tak przygotowanego ciasta dodaj posiekane orzechy włoskie i czekoladę. Dobrze wymieszaj
  5. Masę nakładaj do ¾ wysokości papilotek/foremek i piecz w temperaturze 170C przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj