Dzisiaj podaję drugi przepis z kuchni meksykańskiej mianowicie
chili con carne. Jest to tradycyjna potrawa, gdzie głównymi składnikami są mięso
mielone, papryka, czerwona fasola i oczywiście papryczka chili. Zazwyczaj
podaje się to danie z ryżem lub tortillą.
Składniki:
- 70 dag mielonej wołowiny (wołowo – wieprzowe)
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- przecier pomidorowy w kartoniku o pojemności 500 ml (użyłam Podravki)
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 2 liście laurowe
- 1 papryczka chili
- płaska łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki przyprawy chili con carne
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szklanki rosołu (woda + kostka rosołowa)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przepis na ryż:- Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzuć do garnka
- Następnie przesmaż pokrojone w kostkę papryki i papryczkę chili (pamiętaj, aby wyrzucić ziarenka – są bardzo ostre). Dodaj do garnka
- Teraz kolej na mięso. Przesmaż je z przyprawi, a następnie dodaj do garnka
- Składniki podlej rosołem, dodaj liście laurowe, kminek i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut
- Następnie dodaj fasolę, kukurydzę odlane z zalewy, opłukane w wodzie i gotuj kilka minut
- Po tym czasie dolej przecier pomidorowy i znowu gotuj przez kilkanaście minut
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu (gotuję ryż sypki z dodatkiem kurkumy i ziół prowansalskich)
2 szklanki ryżu przepłucz
zimną wodą i wrzuć do gotującej się wody (gotuję w dużej ilości wody tak jak
makaron). Dodaj łyżkę soli, ½ łyżeczki kurkumy i ziół prowansalskich. Ryż
powinien być al dente, czyli gotowany przez około 7 minut zależy od gatunku
ryżu. Po prostu próbuję podczas gotowania.
Polecam jest pyszne ))))
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńNawet sama robiłam , ale nie ma jak ktoś zrobi i jeszcze poda to dopiero super smakuje )))-ruski
OdpowiedzUsuńGratuluję i cieszę się, że smakowało :)
Usuń