niedziela, 10 listopada 2013

CHILI CON CARNE Z RYŻEM

  Dzisiaj podaję  drugi przepis z kuchni meksykańskiej mianowicie chili con carne. Jest to tradycyjna potrawa, gdzie głównymi składnikami są mięso mielone, papryka, czerwona fasola i oczywiście papryczka chili. Zazwyczaj podaje się to danie z ryżem lub tortillą.

Składniki:
  • 70 dag mielonej wołowiny (wołowo – wieprzowe)
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • przecier pomidorowy w kartoniku o pojemności 500 ml (użyłam Podravki)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 papryczka chili
  • płaska łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki przyprawy chili con carne
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szklanki rosołu (woda + kostka rosołowa)
  • olej do smażenia
Pamiętaj, aby doprawić według własnego uznania.

Sposób przygotowania:
  1. Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzuć do garnka
  2. Następnie przesmaż pokrojone w kostkę papryki i papryczkę chili (pamiętaj, aby wyrzucić ziarenka – są bardzo ostre). Dodaj do garnka
  3. Teraz kolej na mięso. Przesmaż je z przyprawi, a następnie dodaj do garnka
  4. Składniki podlej rosołem, dodaj liście laurowe, kminek i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut
  5. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę odlane z zalewy, opłukane w wodzie i gotuj kilka minut
  6. Po tym czasie dolej przecier pomidorowy i znowu gotuj przez kilkanaście minut
  7. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu (gotuję ryż sypki z dodatkiem kurkumy i ziół prowansalskich)
Przepis na ryż:
2 szklanki ryżu przepłucz zimną wodą i wrzuć do gotującej się wody (gotuję w dużej ilości wody tak jak makaron). Dodaj łyżkę soli, ½ łyżeczki kurkumy i ziół prowansalskich. Ryż powinien być al dente, czyli gotowany przez około 7 minut zależy od gatunku ryżu. Po prostu próbuję podczas gotowania.

UWAGA: Chili najlepsze jest na drugi dzień. W moim domu odgrzewamy chili z ryżem w jednym garnku. 




4 komentarze:

  1. Polecam jest pyszne ))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet sama robiłam , ale nie ma jak ktoś zrobi i jeszcze poda to dopiero super smakuje )))-ruski

    OdpowiedzUsuń

Drukuj