Każdy zna to ciasto.
Pyszne i dość łatwe w przygotowaniu. Gorąco Wam polecam J
Przepis pochodzi z
zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 1 paczka masła / margaryny
- ½ szklanki gęstej śmietany
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
- 1 szklanka cukru (ja daję ¾)
- 1 szklanka mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- Wszystkie składniki na kruche ciasto posiekaj nożem do uzyskania kruszonki, a następnie zagnieć je na jednolitą masę. Włóż do lodówki na 30 minut
- Schłodzone ciasto podziel na 2 równe części i rozwałkuj je (pamiętaj aby podsypywać blat mąką)
- Każdy placek piecz w temperaturze 180C przez około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru (blachę wyłóż papierem do pieczenia, ale nie smaruj jej masłem)
- 2 szklanki mleka, cukier waniliowy i cukier zagotuj
- Rozbełtaj żółtka ze szklanką mleka, dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę, a następnie wlej ją do gotującego się mleka z cukrem, Pamiętaj aby cały czas mieszać, aż powstanie budyń. Po wystudzeniu dodaj rum i zmiksuj
- Gotowy krem nałóż na wystudzony placek i przykryj go drugim. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Uwielbiam to ciasto ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńJa też! Zwłaszcza z rumem, pyyyycha :)
UsuńP. S. moja Mama wlewa więcej rumu ;)
To ciacho jest pyszne! Jakiś czas temu jadłam je na rodzinnym spotkaniu, aż naszła mnie ochota, znów! Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis :) Życzę smacznego.
UsuńPozdrawiam :)
przepis jest niezrozumiały, jakby zdanko uciekło gdzie nie gdzie proszę napisać drugi z dokładnością jak się da...
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że teraz przepis jest czytelny. W razie pytań proszę o kontakt :)
Usuń