To już przedostatnia
niedziela z kuchnią meksykańską. Dzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na ciasteczka pomarańczowe,
które są bardzo smaczne. Podawane są na specjalne okazje ponieważ zawierają
cenione dawniej składniki, czyli masło i cukier.
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Filozofia Smaku
Składniki na około 35
ciasteczek:
- 170 g miękkiego masła
- 7 łyżek cukru pudru
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 2 żółtka
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania (u mnie był to lukier pomarańczowy)
- Utrzyj masło z cukrem. Następnie dodaj żółtka, sok i skórkę z pomarańczy i dalej miksuj
- Wsyp przesianą mąkę z sodą i dokładnie wymieszaj
- Tak przygotowaną masę włóż na 2 godziny do lodówki (możesz zawinąć w folię lub włożyć naczynie, w którym przygotowywałeś ciasto)
- Z ciasta formuj kulki, lekko je spłaszcz i układaj je na blaszce zachowując odstępy (pamiętaj, aby blacha była wysmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia)
- Piecz w temperaturze 180C przez 10 – 12 minut. Pozostaw je przez 5 minut na blaszce, a następnie posyp je cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz