niedziela, 17 listopada 2013

POLVORONES NARANJA

  To już przedostatnia niedziela z kuchnią meksykańską. Dzisiaj prezentuję Wam  prosty przepis na ciasteczka pomarańczowe, które są bardzo smaczne. Podawane są na specjalne okazje ponieważ zawierają cenione dawniej składniki, czyli masło i cukier.
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Filozofia Smaku

Składniki na około 35 ciasteczek:
  • 170 g miękkiego masła
  • 7 łyżek cukru pudru
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki  sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania (u mnie był to lukier pomarańczowy)
Sposób przygotowania:
  1. Utrzyj masło z cukrem. Następnie dodaj żółtka, sok i skórkę z pomarańczy i dalej miksuj
  2. Wsyp przesianą mąkę z sodą i dokładnie wymieszaj
  3. Tak przygotowaną masę włóż na 2 godziny do lodówki (możesz zawinąć w folię lub włożyć naczynie, w którym przygotowywałeś ciasto)
  4. Z ciasta formuj kulki, lekko je spłaszcz  i układaj je na blaszce zachowując odstępy (pamiętaj, aby blacha była wysmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia)
  5. Piecz w temperaturze 180C przez 10 – 12 minut. Pozostaw je przez 5 minut na blaszce, a następnie posyp je cukrem pudrem
 Możesz przechowywać je do tygodnia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj