Przepyszny, aromatyczny, wilgotny, a na dodatek łatwy w przygotowaniu. Serdecznie Wam polecam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 ½ szklanki cukru
- 5 jajek
- ½ kostki masła
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 – 3 duże i twarde gruszki (obranych i pokrojonych w dużą kostkę)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W rondelku z grubym dnem rozpuść masło z cukrem, następnie dodaj mleko, olej, kakao i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia
- Oddziel żółtka od białek
- Żółtka ubij z cukrem waniliowym, następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj składniki (jeżeli uznasz, że masa jest zbyt gęsta możesz dodać trochę mleka)
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę
- Gdy masa kakaowa wystygnie, połącz ją z żółtkami i miksuj ponownie
- Następnie dodaj białka i delikatnie wymieszaj ze sobą obie masy
- Na końcu wrzuć pokrojone w kostkę gruszki i wymieszaj
- Gotowe ciasto przelej do foremki (u mnie to była średnia tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka
Smacznego!
ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wypróbujesz bo ciasto jest naprawdę bardzo smaczne :)
UsuńPozdrawiam
"Przepyszny, aromatyczny, wilgotny" - wszystko się zgadza w 100%. Polecam, polecam,polecam, na pewno w wykonaniu Agnieszki :)
OdpowiedzUsuńTOMO
Cieszę się, że smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)