środa, 6 listopada 2013

MURZYNEK Z GRUSZKAMI

  Przepyszny, aromatyczny, wilgotny,  a na dodatek łatwy w przygotowaniu. Serdecznie Wam polecam!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 – 3 duże i twarde gruszki (obranych i pokrojonych w dużą kostkę)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło z cukrem, następnie dodaj mleko, olej, kakao i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do ostygnięcia
  2. Oddziel żółtka od białek
  3. Żółtka ubij z cukrem waniliowym, następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj składniki (jeżeli uznasz, że masa jest zbyt gęsta możesz dodać trochę mleka)
  4. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę
  5. Gdy masa kakaowa wystygnie, połącz  ją z żółtkami i miksuj ponownie
  6. Następnie dodaj białka i delikatnie wymieszaj ze sobą obie masy
  7. Na końcu wrzuć pokrojone w kostkę gruszki i wymieszaj
  8. Gotowe ciasto przelej do foremki (u mnie to była średnia tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wypróbujesz bo ciasto jest naprawdę bardzo smaczne :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. "Przepyszny, aromatyczny, wilgotny" - wszystko się zgadza w 100%. Polecam, polecam,polecam, na pewno w wykonaniu Agnieszki :)
    TOMO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Drukuj