Już niedługo Święta
Bożego Narodzenia. Chciałabym Wam przedstawić sprawdzone przepisy, które
pojawią się u mnie na świątecznym stole. Dzisiaj jeden z nich. Mianowicie
kruche cynamonowe ciasteczka z sokiem pomarańczy i cytryny, które są bardzo
łatwe w przygotowaniu, a podczas pieczenia aromat roznosi się po całym domu J
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony: Kuchnia nad Atlantykiem
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu (jeżeli wolisz aby Twoje ciasteczka były jeszcze bardziej cynamonowe, możesz dodać go więcej)
- ½ szklanki jasnego brązowego cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 żółtko (białko pozostaw do smarowania ciasteczek)
- szczypta soli
Posypka : 1 ½ łyżki cukru + ½ łyżeczki cynamonu + ½ łyżeczki
domowego cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Smacznego!- W misce wymieszaj ze sobą przesiane suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier
- Palcami dłoni, skierowanymi wnętrzem do góry, wetrzyj masło, unosząc przy tym mąkę, by ją napowietrzyć. Czynność tę powtarzaj do chwili, kiedy mieszanka zacznie przypominać drobno zmieloną bułkę tartą
- W miseczce wymieszaj żółtko z sokami i dodaj do suchych składników. Zagnieć ciasto (jeżeli będziesz miał/a trudność z wyrobieniem ciasta dodaj trochę białka, a resztę zostaw do smarowania ciasteczek)
- Tak przygotowaną masę włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę
- Wałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinaj dowolne kształty (w moim przypadku były to gwiazdki), wierzch ciasteczek smaruj lekko ubitym białkiem, a następnie posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 190C (pamiętaj, aby wcześniej nagrzać piekarnik) przez 7 – 8 minut, aż ciasteczka będą złociste
Robiłam je całkiem niedawno :) Smaczne i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą w 100% :)
UsuńPozdrawiam