sobota, 30 listopada 2013

CYNAMONOWE CIASTECZKA Z NUTĄ CYTRUSOWĄ

  Już niedługo Święta Bożego Narodzenia. Chciałabym Wam przedstawić sprawdzone przepisy, które pojawią się u mnie na świątecznym stole. Dzisiaj jeden z nich. Mianowicie kruche cynamonowe ciasteczka z sokiem pomarańczy i cytryny, które są bardzo łatwe w przygotowaniu, a podczas pieczenia aromat roznosi się po całym domu J
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony: Kuchnia nad Atlantykiem

Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu (jeżeli wolisz aby Twoje ciasteczka były jeszcze bardziej cynamonowe, możesz dodać go więcej)
  • ½ szklanki jasnego brązowego cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 żółtko (białko pozostaw do smarowania ciasteczek)
  • szczypta soli

Posypka : 1 ½  łyżki cukru + ½ łyżeczki cynamonu + ½ łyżeczki domowego cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
  1. W misce wymieszaj ze sobą przesiane suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier
  2. Palcami dłoni, skierowanymi wnętrzem do góry, wetrzyj masło, unosząc przy tym mąkę, by ją napowietrzyć. Czynność tę powtarzaj do chwili, kiedy mieszanka zacznie przypominać drobno zmieloną bułkę tartą
  3. W miseczce wymieszaj żółtko z sokami i dodaj do suchych składników. Zagnieć ciasto (jeżeli będziesz miał/a trudność z wyrobieniem ciasta dodaj trochę białka, a resztę zostaw do smarowania ciasteczek)
  4. Tak przygotowaną masę włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę
  5. Wałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinaj dowolne kształty (w moim przypadku były to gwiazdki), wierzch ciasteczek smaruj lekko ubitym białkiem, a następnie posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem
  6. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 190C (pamiętaj, aby wcześniej nagrzać piekarnik) przez 7 – 8 minut, aż ciasteczka będą złociste
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Robiłam je całkiem niedawno :) Smaczne i aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj